bank notes bill bills blur

Azijske delnice se danes spopadajo s težavami. Dolar je bil namreč kot varno zatočišče močan. Podatki o inflaciji v ZDA so spodbudili strah, da bi lahko Federal Reserve, za upočasnitev rasti cen, še bolj agresivno dvignil obrestne mere. Slednje pa bi gospodarstvo poslalo v še večjo recesijo.

MSCI indeks je izgubil 0,1 odstotka in se gibal tik nad dveletno najnižjo vrednostjo, ki jo je dosegel v torek. Terminske pogodbe za Nasdaq so padle za 0,3 odstotka.

Nikkei se je zvišal za 0,6 0,3 odstotka. K rasti je pripomogla šibkost jena v primerjavi z dolarjem, kar je spodbudilo izvoznike.

Podatki iz ZDA so pokazali, da so naraščajoči stroški goriva, hrane in najemnin prejšnji mesec dvignili indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) za 9,1 0,3 odstotka. Slednje je razlog za skrbi, da bi lahko Fed na zasedanju, ki bo prihodnji mesec, obrestne mere namesto 75 bazičnih točk povišal kar za 100 bazičnih točk.

Tržno določanje cen na CME-jevem orodju Fedwatch trenutno kaže 78-odstotno možnost povečanja za 100 bazičnih točk.

Dvoletni donosi v ZDA, ki odražajo obrestne mere, znašajo 3,121 0,3 odstotka. So torej tik pod štiritedensko najvišjo vrednostjo. Povečali so svojo prednost pred ameriškimi referenčnimi 10-letnimi donosi, ki so znašali 2,9558 odstotka.

Tako imenovana inverzija krivulje donosnosti (ko so kratkoročne obrestne mere višje od dolgoročnih), se običajno obravnava kot kazatelj recesije. Vrzel med obema pa se je v Aziji dotaknila 25 bazičnih točk. To je tudi slaba novica za azijska gospodarstva in delnice.

V upanju, da bo upočasnila inflacijo je svojo denarno politiko v koraku izven cikla danes zaostrila tudi singapurska centralna banka. Lokalna valuta je zato zrasla za 0,7 odstotka.

Valute

Evro se je medtem na valutnih trgih gibal tik nad pariteto z dolarjem pri 1,00155 ameriškega dolarja. Čez noč je za kratek čas padel na 0,9998 dolarja, prvič po decembru 2002 je vrednost evra tako padla pod 1 dolar.

Evropska centralna banka se sooča z dilemo, ali naj pusti evro še naprej padati, s čimer bi dvignila že rekordno visoko inflacijo, ali naj se upre s hitrejšimi dvigi obrestnih mer. Slednje pa gospodarstvu, ki so ga visoki stroški energije že tako močno prizadeli še bolj škoduje. 

Dolar je bil trden tudi v primerjavi z drugimi glavnimi valutami in se je prvič po septembru 1998 dvignil nad 138 jenov. Indeks dolarja, v primerjavi s šestimi glavnimi valutami, je ostal pri 108,45.

Prejšnji mesec je evro padel pod pariteto s švicarskim frankom. Šibkost evra in jena pa je dvignila indeks ameriškega dolarja. Slednji je ta teden dosegel najvišjo vrednost v dveh desetletjih pri 108,560.  Danes se je v azijskem trgovanju gibal pri 108,13 jena za dolar… več tukaj.

Cene nafte so zaradi skrbi glede inflacije še malo padle.

Septembrske terminske pogodbe za nafto Brent so padle za 0,1 odstotka na 99,49 dolarja. Ameriška nafta West Texas Intermediate pa je izgubila 0,15 odstotka, zdaj je vredna 96,17 dolarja za sod.

Zlato se je soočilo z velikim pritiskom prodaje. Promptna cena je padla za 0,5 odstotka na 1725 ameriškega dolarja za unčo.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: