Cena nafte zdrsnila proti 86 dolarjem za sod

ByAna Koren

20. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Cena nafte zdrsnila proti 86 dolarjem za sod

Cene nafte na mednarodnih trgih so se danes znižale, in sicer se je cena sodčka pomaknila proti 86 dolarjem. Ta gibanja so bila predvsem posledica špekulacij trgovcev, ki menijo, da ameriška centralna banka (FED) morda ne bo tako hitro znižala obrestnih mer, kot je bilo pričakovano. To bi lahko imelo za posledico zmanjšanje gospodarske aktivnosti in s tem povpraševanja po nafti.

V Londonu je cena sodčka nafte za dobavo v maju popoldne padla za 1,20 dolarja, na 86,16 dolarja. Cena nafte za majsko dobavo na ameriškem trgu pa je zdrsnila za 1,28 dolarja na 81,45 dolarja. Pri aprilskih terminskih pogodbah, ki potečejo še danes, je bila zabeležena še večja izguba, saj je cena padla za 1,49 dolarja na 81,98 dolarja.

Pozornost trgovcev je bila usmerjena predvsem na zaključek seje ameriške centralne banke in morebitne smernice glede prihodnje obrestne politike. Kljub pričakovanjem, da FED danes ne bo znižal stroškov zadolževanja, obstaja možnost, da bodo njegove nove gospodarske projekcije nakazale manjše kot pričakovano znižanje obrestnih mer skozi leto, s čimer bi prva poteza znižanja obrestnih mer bila odložena.

Cene verjetno ne bodo ostale na nižji ravni

Pred objavo odločitve FED-a se je indeks ameriškega dolarja, kar dodatno zmanjšuje povpraševanje po nafti s strani kupcev, ki uporabljajo druge valute, zvišal. Trgi prav tako napeto pričakujejo poročilo Ministrstva za energijo ZDA o stanju zalog. Združenje proizvajalcev API je namreč poročalo o zmanjšanju zalog surove nafte in bencina, medtem ko so se zaloge derivatov povečale.

Analitiki, kot je Tamas Varga iz PVM, menijo, da kljub trenutnim padcem, cene nafte verjetno ne bodo dolgo ostale na nizki ravni. “Osnove se niso spremenile in še vedno podpirajo cene nafte glede na težave v rafinerijah in izvozu iz Rusije,” je dejal Varga. Prav tako trgovci ocenjujejo vpliv napadov na ruske rafinerije, ki so v preteklem tednu povzročili zvišanje cen.

Medtem ko se svetovni trg nafte sooča s trenutnimi izzivi, je Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) poročala o rasti cen svoje košarice nafte, ki se je podražila za 71 centov na 86,52 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: