Cena prenove stadiona v Šiški poskočila za okoli 570 odstotkov!

ByMiha Kovač

7. maja, 2024 ,
Stadion Žak [Foto: MOL]

Cena prenove stadiona v Šiški poskočila za okoli 570 odstotkov!

Atletski stadion v ljubljanski Šiški, znan kot Šiška Žak, se pripravlja na obsežno prenovo, ki naj bi športnikom prinesla vrhunski sodobni atletski center. Po poročanju časnika Dnevnik so ocenjeni stroški prenove, ki so bili leta 2016 še 14 milijonov evrov, do danes poskočili na več kot 94 milijonov evrov.

Projekt, ki je v fazi izbora izvajalca, naj bi bil sprožen konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega, če ne bo prišlo do zapletov pri javnem naročilu. Prenova vključuje celovito obnovo in razširitev obstoječih objektov ter nadgradnjo atletske infrastrukture.

Mestna občina Ljubljana še ni natančno pojasnila, kateri dejavniki so najbolj vplivali na podražitev projekta. Iz Službe za razvojne projekte in investicije je slišati, da so se stroški povečali zaradi razširitve in nadgradnje prvotnih načrtov. Sprva načrtovana delna prenova se je razvila v načrt za popolno preureditev in izgradnjo sodobnega atletskega centra.

Po zaključku prenove bo novi center razpolagal s 4777 pokritimi sedeži, medtem ko bo atletska dvorana s 200-metrsko krožno stezo imela 1648 sedežev, pomožni atletski stadion pa 315. Pod stadionom bo urejena tudi kletna etaža s parkirnimi mesti. V načrtu so tudi gradnja dvorane za mete, ureditev zelenih površin in namestitev solarnih panelov. Objekt bo služil tudi za nogometne dogodke.

Nadzorni odbor Mestne občine Ljubljana je že večkrat opozoril na naraščajoče stroške projekta, ki so od začetne ocene 14,3 milijona evrov narasli do 56,2 milijona evrov do oktobra 2022, zdaj pa so še dodatno porasli za 38 milijonov evrov. Pojasnili so, da obnova in rekonstrukcija obstoječih objektov nista bili izvedljivi zaradi slabega stanja objekta, zvišale so se tudi cene storitev, materialov in opreme. Dodatno je bila potrebna prestavitev komunalne infrastrukture in uskladitev tehničnih ter programskih elementov za zagotavljanje visokega standarda izvedbe.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: MOL