Cene bencina v ZDA, potem ko so prvič v zgodovini presegle 5 dolarjev za galono, končno padajo. Potrošniki so si v državi, ki je največja porabnica griva na svetu, vsaj malo oddahnili.

Povprečna maloprodajna cena bencina je po podatkih Ameriškega avtomobilskega združenja po vsej državi še vedno 4,631 dolarja za galono (slabe štiri litre). To je manj od rekordnih 5,014 dolarja pred mesecem dni, a še vedno 1,485 dolarja več kot pred letom dni.

Cene naj bi še nekaj tednov padale. Svetovno povpraševanje po gorivu se namreč zaradi visokih cen in močnega dolarja zmanjšuje. Cena nafte je zaradi močnega dolarja drugod dražja. A ker ostaja ponudba še naprej omejena, je s tega zornega kota nadaljnji padec cen nafte vprašljiv.

Zakaj so cene bencina padle?

Cene bencina v ZDA so sledile padcu na terminskem trgu za surovo nafto in bencin. Ti trgi so upadli, ker vlagatelje skrbi, da bodo dvigi obrestnih mer upočasnili gospodarstvo. Politike centralnih bank v boju proti inflaciji postajajo vedno bolj agresivne.

Povpraševanje po bencinu, letalskem gorivu in dizlu se je v ZDA v primerjavi z letom 2019, zmanjšalo za deset odstotkov poroča tamkajšnja Uprava za energetske informacije. 

Tudi dolar ima svoj vpliv. Nafta je na splošno ocenjena v ameriških dolarjih. Zaradi močnejšega dolarja so dobrine za imetnike drugih valut dražje. Indeks dolarja se je v začetku tega tedna, ki spremlja valuto glede na košarico šestih postavk, povzpel na 108,56, kar je

Kakšna je vloga maloprodajne cene bencina?

Pomanjkanje zmogljivosti rafinerij v ZDA je povzročilo, da se je veleprodajna cena plina dvignila hitreje kot cene surove nafte, kar je stroške bencina povečalo.

Tako imenovani 321 crack spread, približek za marže rafiniranja, se giblje okoli 45,50 dolarja, kar je 15 doalrjev manj od najvišjih vrednosti, ki so bile dosežene prejšnji mesec. Zgodovinsko gledano je to še vedno zelo visoko. To pomeni, da imajo rafinerije od predelave nafte v plin velik dobiček.

Poleg tega je razlika med veleprodajno ceno bencina ali ceno, po kateri rafinerije prodajajo gorivo, in njegovo maloprodajno ceno 1,20 dolarja, kar je bistveno višje od povprečja 87 centov od novembra 2016.

Veleprodajne cene se od maloprodajnih cen, ko prve močno padejo pogosto močno spreminjajo. Saj trgovci na drobno praviloma zaostajajo v odzivu, ko cene padajo.

Foto: Reuters