Cene daljinske toplote kljub pocenitvam energentov višje

ByAna Koren

28. oktobra, 2023 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Cene daljinske toplote kljub pocenitvam energentov višje

Analiza cen daljinske toplote, ki jo je nedavno objavila Agencija RS za energijo, razkriva zaskrbljujoč trend. Kljub nedavni pocenitvi energentov na trgu se je cena daljinske toplote v šestih od osmih največjih sistemov za ogrevanje v Sloveniji za mesec oktober dvignila v primerjavi z lanskim letom.

Agencija RS za energijo je pregledala osem največjih sistemov daljinskega ogrevanja v državi, ki oskrbujejo približno 75 tisoč gospodinjstev. Rezultati kažejo, da je povprečna maloprodajna cena toplote v teh osmih sistemih za mesec oktober znašala visokih 145,43 evra za megavatno uro (MWh). To predstavlja kar 19,06 odstotka višjo ceno kot v istem mesecu lani in 24,16 odstotka več kot pred dvema letoma.

Eden od presenetljivih dejavnikov tega dviga cen je vključitev davka na dodano vrednost (DDV). Vlada je septembra lani znižala DDV na 9,5 odstotkov, vendar se je ta v septembru 2023 znova dvignil na 22 odstotkov. To je prispevalo k zvišanju cen toplote v letošnjem oktobru.

Najvišje cene na Ravnah na Koroškem

Največje povišanje cen je bilo zabeleženo v sistemu daljinskega ogrevanja na Ravnah na Koroškem, kjer toploto dobavlja Petrol. Cena za mesec oktober je bila kar 90,5 odstotka višja kot lani, znašala pa je 248,02 evra na MWh. Občani so se že spomladi soočili s podražitvijo, saj vlada takrat ni regulirala cen za mala in srednja podjetja.

Tudi v Velenju in Mariboru se napovedujejo višje cene toplote. V Velenju, kjer gospodinjstva oskrbuje Komunalno podjetje Velenje s odpadno toploto iz Termoelektrarne Šoštanj, bo kljub znatni podražitvi povprečna cena toplote še vedno med nižjimi v državi. Občina pa ohranja “energijsko toplotni dodatek” za najbolj ogrožena gospodinjstva.

V Mariboru, ki se je že lani soočil z visokimi cenami zaradi zakupa plina, se letos cena toplote znova dviguje, in sicer za 42,3 odstotka. Maribor ima sedaj kar 20 odstotkov višjo ceno toplote kot Ljubljana.

V Trbovljah ostajajo cene visoke, čeprav so se letos znižale za 15 odstotkov. Cena za MWh znaša 219,03 evra. Lani so visoke cene izhajale iz pomanjkanja zemeljskega plina, vendar se tudi letos položnice ne bodo bistveno zmanjšale.

Vlada je nedavno sprejela odločitev, da za prve mesece prihodnjega leta spremeni regulacijo cen plina za proizvodnjo daljinske toplote, kar bi lahko prineslo znižanje cen. Vendar pa se dobavitelji toplote še vedno zavzemajo za regulacijo cen toplote v ogrevalni sezoni, da bi pomagali gospodinjstvom pri obvladovanju stroškov ogrevanja.

vir

Foto: Freepik

Portal24