Cene dizla bi lahko v torek padla pod 1,5 evra, kako kaže bencinu?

Gorivo [Foto: Freepik]

Cene dizla bi lahko v torek padle pod 1,5 evra, kako kaže bencinu?

Sledenje cenam goriv kaže, da bi lahko tokratne spremembe cen goriv prinesle olajšanje za potrošnike, še posebej, če vlada ne bo posegala v trošarine ali marže trgovcev, poroča portal Moje Finance. Padec cen nafte na svetovnih trgih in stabilnost evra v primerjavi z dolarjem so glavni dejavniki, ki obljubljajo nižje cene na črpalkah.

Cena nafte je v zadnjih 14 dneh padla za približno pet odstotkov, kar je posledično vplivalo na znižanje cen dizla, ki naj bi bil v prihodnje še vedno cenejši od bencina. Analize portala Moje Finance kažejo, da bi se regulirane cene goriv lahko znižale za približno štiri cente, pri čemer bi cena dizla lahko padla pod mejo 1,50 evra na liter, kar bi bila najnižja cena v zadnjih dveh mesecih in pol.

Za razliko od dizla, pričakovanja za bencin nakazujejo manjše znižanje, v višini približno enega centa in pol, kar bi ceno litra lahko znižalo pod 1,55 evra. To zmanjšanje je manj izrazito zaradi različnih tržnih dejavnikov, vključno s stabilnostjo evra proti dolarju, ki tokrat ne igra pomembne vloge pri določanju cen.

Znižanje cen tudi pri kurilnem olju

Poleg motorjev se pričakuje tudi znižanje cen kurilnega olja za približno štiri cente, dodatno podprto s trimesečno uredbo, ki je znižala najvišjo dovoljeno maržo za dizel in NMB-95, navaja Moje Finance. Čeprav je vlada po izteku uredbe marže rahlo dvignila, ostajajo te še vedno za dva centa nižje kot pred letom dni.

V preteklosti je slovenska vlada pogosto prilagajala postavke v cenovni formuli v času, ko so bili tržni pogoji ugodni. To nakazuje, da čeprav trenutne razmere na trgu nafte omogočajo znižanje cen, vlada morda ne bo dodatno posegla v marže, kar bi lahko omejilo obseg znižanja cen na črpalkah.

Kot sklene portal Moje Finance, bi bila morebitna neintervencija vlade v marže lahko dobra novica za potrošnike, ki bi tako lahko občutili neposredne učinke globalnih tržnih gibanj v obliki nižjih cen goriv.

Portal24; Foto: Freepik