Cene goriv so se znižale

V Sloveniji so z novim dnevom prišli tudi nove, nižje cene goriv. Ob polnoči so se cene vseh goriv znižale, s čimer bodo potrošniki prihranili pri polnjenju svojih rezervoarjev. Bencin je sedaj cenejši za 0,2 centa, kar pomeni, da liter stane 1,534 evra. Še večje znižanje je doživel dizel, s padcem cene za 4,3 centa, na 1,608 evra na liter. Tudi kurilno olje je sledilo trendu, s cenovnim znižanjem za 3,8 centa na liter, dosegajoč ceno 1,195 evra.

Nova cenovna politika bo v veljavi vse do 20. novembra, z ministrstva za okolje, podnebje in energijo pa so sporočili, da vlada ni spreminjala višine trošarin. V luči teh sprememb bo 50-litrski rezervoar bencina potrošnika stal 76,7 evra, medtem ko bo enaka količina dizla stala 80,4 evra.

Za potrošnike, ki se ogrevajo na kurilno olje, bo nova cena pomenila, da bo za 1.000 litrov potrebno odšteti 1.195 evrov, brez stroškov prevoza. Vlada je omejila marže trgovcev, ki so sedaj za dizel postavljene na največ 0,0983 evra na liter, za bencin na največ 0,0994 evra na liter in za kurilno olje na največ 0,08 evra na liter.

Cene naftnih derivatov se izven območja avtocest in hitrih cest oblikujejo glede na svetovne cene in gibanje valutnega tečaja med ameriškim dolarjem in evrom, temelječe na 14-dnevnih povprečjih. Na avtocestah in hitrih cestah pa cene goriv ostajajo v domeni posameznih trgovcev.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je prav tako izpostavilo, da bi brez regulacije cen in prispevkov za obnovljive vire energije ter soproizvodnjo, cene goriv bile precej višje, s cenami 1,573 evra za liter neosvinčenega bencina, 1,659 evra za liter dizla in 1,331 evra za liter kurilnega olja.

S temi ukrepi se zdi, da vlada nadaljuje s politiko nadzorovanja cen goriv, kar neposredno vpliva na stroške življenja državljanov.

vir

Foto: Portal24