Cene goriva se po 4. januarju znova spreminjajo

ByA.K.

1. januarja, 2024 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Cene goriva se po 4. januarju znova spreminjajo

Po 4. januarju bodo na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa ponovno spremembe v cenah goriva. Dizel in bencin sta se odločila slediti isti poti, in se bosta podražila. Glede na izračune časnika Finance, pri katerih so upoštevali, da vlada ne bo spreminjala trošarin, se obeta zvišanje cen naftnih derivatov.

Liter dizelskega goriva bo po novem dražji za približno 1,5 centa in bo dosegel ceno okoli 1,43 evra. To pomeni, da boste za poln 50-litrski rezervoar odšteli 71,5 evra.

Cena litra bencina se bo prav tako povečala, vendar za manjši znesek, in sicer za približno 1 cent, kar bo pomenilo ceno približno 1,39 evra na liter. Za 50-litrski rezervoar boste morali po novem odšteti 69,50 evra.

Poleg tega se bo cena litra kurilnega olja tudi dvignila za približno 1,5 centa, kar bo pomenilo, da bo stala okoli 1,085 evra.

Vrednosti cen goriva na bencinskih servisih izven avtocest se izračunavajo na podlagi kompleksne metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in menjalni tečaj med ameriškim dolarjem in evrom. Vrednosti se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Po drugi strani pa trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah cene določajo sami.

vir; Foto: Freepik; Portal24