Cene kakava poskočile za približno 231 odstotkov

Foto: Freepik

Cene kakava zaradi slabe letine in ekstremnih vremenskih razmer dosegle rekordne vrednosti

V zadnjih mesecih so cene kakava na svetovnem trgu vztrajno naraščale, kar je posledica slabe letine v pomembnih državah proizvajalkah kakava, kot sta Gana in Slonokoščena obala. V torek so cene za kratek čas celo dosegle rekordne vrednosti, ko so presegle 10.000 dolarjev (9.234,3 evra) na tono, preden so se naslednje jutro stabilizirale na 9.622 dolarjev na tono. Tudi pridelek se je v preteklem tednu povečal, in sicer za 19,8 odstotka, ta mesec pa za 42,4 odstotka. V zadnjem letu so cene kakava poskočile za približno 231 odstotkov.

Analitiki poudarjajo, da je za slabo letino v veliki meri odgovorno ekstremno vreme, ki ga je povzročil vremenski pojav El Niño. Ta je prinesel neobičajno močne padavine in povzročil bolezni, kot je črna trohnoba, ki je močno škodovala pridelkom kakava. Poleg tega so podnebne spremembe in nadaljevanje El Niña prinesle ekstremne vročinske valove, ki so dodatno otežile žetev.

Dodatni pritisk

Pomembno je omeniti, da kakav ni le ključna sestavina številnih čokoladnih izdelkov in slaščic, temveč se njegovi stranski proizvodi uporabljajo tudi v številnih drugih panogah, vključno z izdelavo brezalkoholnih pijač, alkohola, kisa, kozmetike, zdravstvenih dopolnil in dišav. Zaradi tega so naraščajoče cene kakava povzročile skrbi glede možnega pomanjkanja čokolade in višjih cen čokoladnih izdelkov.

Dodatni pritisk na pridelavo kakava povzročajo tudi staranje kakavovih dreves, ki so bolj dovzetna za bolezni, in nezakonito rudarjenje, ki zmanjšuje obdelovalno zemljo in poslabšuje kakovost vode v zahodnoafriških regijah. To je privedlo do izgube kmetijskih površin in s tem do manjših pridelkov.

Kljub višjim cenam kakava pa to ne pomeni večjega dobička za pridelovalce, ki se soočajo s povečanimi proizvodnimi stroški in zmanjšanimi donosi. Mnogi kmetje so se celo odločili prodati svoje farme kakava rudarskim podjetjem, kar dodatno otežuje že tako zahtevne razmere v industriji kakava.

Kaj to pomeni za proizvajalce čokolade?

V Gani in Slonokoščeni obali je zaradi visokih nabavnih cen kakavovih zrn več tovarn kakava napovedalo zmanjšanje ali celo ustavitev svojih predelovalnih dejavnosti. Ta razvoj dogodkov nakazuje na poglobitev krize v industriji kakava, kjer so se cene zrn povzpele na rekordne ravni.

Slonokoščena obala, eden glavnih svetovnih proizvajalcev kakava, je sporočila, da pričakuje znatno zmanjšanje srednjega pridelka, in sicer za približno 33 odstotkov na 400.000 metričnih ton, kar v primerjavi z lanskimi 600.000 metričnih tonami predstavlja pomemben padec. Podobno je Gana, druga vodilna država proizvajalka kakava, znižala svojo napoved proizvodnje s 850.000 ton na 650.000 ton.

Zaskrbljenost glede dobičkov

Proizvajalci čokolade, vključno z velikani, kot sta Hershey in Mondolez, so že izrazili zaskrbljenost glede vpliva visokih cen kakava na svoje dobičke. Hersheyjeva izvršna direktorica Michele Buck je poudarila, da bo podjetje moralo uporabiti različne strategije, vključno s prilagajanjem cen, za obvladovanje teh izzivov. Mondolez je že napovedal povišanje cen svojih čokoladnih izdelkov za do 15 odstotkov v letu 2023 in nakazal možnost nadaljnjega zviševanja cen.

Ob tem so velikonočne razprodaje predstavljale vsaj kratkotrajno olajšavo za proizvajalce čokolade, ki so zvišali cene velikonočnih izdelkov, kot so jajca in zajčki. Potrošniška organizacija Which? je razkrila, da so nekatere blagovne znamke v primerjavi z lanskim letom že povišale cene svojih priljubljenih velikonočnih izdelkov za približno 50 odstotkov. Zmanjšale so se tudi velikosti nekaterih izdelkov.

Proizvajalci, kot je Hershey, prav tako razširjajo svoj asortiman na izdelke brez kakava, kot so piškoti, smetana, gumijasti medvedki in druge sladkarije, da bi ublažili vpliv višjih cen kakava. Kljub temu obstaja zaskrbljenost, da bi nenehna kriza življenjskih stroškov lahko omejila velikonočno prodajo, saj so potrošniki postali bolj previdni pri svojih izdatkih.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik