Cene nafte blizu 80 dolarjev, trgovci čakajo na FED

ByA.K.

11. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Cene nafte blizu 80 dolarjev, trgovci čakajo na FED

Cene nafte so včeraj na mednarodnih trgih ostale blizu 80 dolarjev. Trgovci medtem čakajo na signale Ameriške centralne banke (FED) o zvišanju obrestnih mer, da bi ocenili njihov vpliv na gospodarstvo in povpraševanje.

Na londonski borzi je bila cena soda skoraj nespremenjena in je znašala 79,92 dolarja. Bistvenih sprememb ni bilo niti na ameriškem trgu, tam je bilo treba za sod odšteti 74,98 dolarja.

Uradniki FED-a: Pričakujemo, da bo FED moral dvigniti obrestne mere

Trgovci so se včeraj osredotočili na ameriško centralno banko, katere predsednik Jerome Powell naj bi kasneje ta dan nastopil na konferenci in orisal naslednje korake pri zajezitvi inflacije z dvigom obrestnih mer. 

Dva uradnika FED-a sta dejala, da pričakujeta, da bo moral FED zvišati obrestne mere s sedanjih 4,25 do 4,5 odstotka na 5,0 do 5,25 odstotka, da bi nadzoroval naraščajoče cene.

Predstavniki ameriške centralne banke so dejali, da jim bodo decembrski podatki o inflaciji, objavljeni bodo v četrtek, pomagali oceniti, ali lahko na naslednjem zasedanju umirijo tempo zvišanja obrestnih mer na samo četrtino odstotne točke po pomembnejšem zvišanju v letu 2022.

“Podatki o inflaciji v decembru bi lahko pokazali, v katero smer bodo šli naftni trgi”

“Podatki o inflaciji v decembru bi lahko jasneje pokazali, v katero smer se bodo ubrali finančni in naftni trgi v prihodnjih tednih,” je dejal Tamas Varga iz PVM. 

Dolar bo oslabel, če bo inflacija nižja od pričakovane, torej če bo milejša kot decembra. Šibkejši dolar lahko spodbudi povpraševanje po nafti, saj krepi kupno moč kupcev z drugimi valutami.

V začetku tedna je trge podprla odločitev Kitajske, največje svetovne uvoznice nafte in druge največje porabnice nafte, da odpre svoje meje, ki so bile zaradi covida zaprte tri leta.

“Oživitev kitajskega povpraševanja bi lahko podprla cene le v omejenem obsegu”

Peking je napovedal drugi letošnji krog kvot za uvoz surove nafte. Skupni obseg letošnjega uvoza se je tako povečal za petino.

Analitiki medtem opozarjajo, da bi oživitev kitajskega povpraševanja lahko podprla cene le v omejenem obsegu. Zadržala bi jo upočasnitev dejavnosti v svetovnem gospodarstvu.

“Glede na to, da se trenutno še pričakuje okrevanje porabe, bo cena nafte najverjetneje ostala nizka in se gibala v omejenem razponu,” menijo analitiki Haitong Futures.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je sporočila, da se je cena soda nafte v košarici njenih članic v ponedeljek znižala za 1,42 dolarja, na 77,57 dolarja.

vir

Švicarska centralna banka je imela lani rekordno izgubo

Švicarska centralna banka (SNB) je zaradi padca vrednosti portfelja delnic in obveznic leto 2022 sklenila z izgubo v višini 132 milijard švicarskih frankov (133,8 milijarde evrov). To je največjo izguba banke v 115-letni zgodovini. Za primerjavo, leta 2021 je SNB ustvarila 26 milijard frankov dobička.

Letno izgubo SNB pripisuje upadu vrednosti portfelja delnic in obveznic, povezanem s padcem cen na delniških trgih in trgih vrednostnih papirjev v razmerah šibkosti trga zaradi naraščajočih obrestnih mer. Med negativnimi vplivi izpostavljajo krepitev domače valute… več tukaj.