Cene nafte kljub globalni negotovosti stabilne pri 88 dolarjih

Mednarodne cene nafte so ostale blizu 88 dolarjev. Vlagatelji so se namreč soočali z mračnimi ekonomskimi podatki iz evropskega gospodarstva, ki so nasprotovali strahovom pred nadaljnjim zaostrovanjem konfliktov na Bližnjem vzhodu in težavami pri dobavi. Na londonski borzi je cena soda nafte po poldnevu ostala skoraj nespremenjena v primerjavi z včerajšnjim zaključkom trgovanja. Takrat je znašala 88,05 dolarja, pri čemer je včeraj trgovino zaključila z izgubo 1,76 USD.

Tudi na ameriškem trgu ni bilo bistvenih sprememb, kjer je bilo treba za sod nafte odšteti 83,6 dolarja, kar predstavlja minimalen padec v primerjavi z včerajšnjim zaključkom trgovanja, ko je cena padla za 1,75 dolarja. Trgovce je vznemirila nedavna poročila S&P Global, ki so pokazala, da se poslovna dejavnost v Nemčiji in evroobmočju še naprej zmanjšuje, kar svarijo, da bi evroobmočje lahko zapadlo v recesijo v drugi polovici leta.

ECB

Evropska centralna banka je tudi objavila podatke o stagnaciji kreditiranja podjetij v septembru, ki potrjujejo, da je evroobmočje na robu recesije. John Evans iz borznoposredniške družbe PVM opozarja, da mračni makroekonomski kazalci iz vodilnih gospodarstev nakazujejo možnost zmanjšanja povpraševanja. Slednje sicer ni v skladu s pričakovanji velikega povpraševanja po nafti v zimskem času.

V svetu pa se dogajajo tudi politični dogodki, ki vplivajo na cene nafte.

Druge skrbi med trgovci povzroča odločitev Kitajske, da bo od leta 2025 postavila zgornjo mejo zmogljivosti predelave nafte na milijardo metričnih ton na leto, kar je del prizadevanj za zmanjšanje emisij škodljivih plinov in izboljšanje učinkovitosti sektorja predelave nafte.

Vlagatelji in analitiki ostajajo pozorni na nadaljnje razvoje na teh področjih, saj se cene nafte še naprej gibljejo v ozračju negotovosti.

vir

Foto: Freepik

Portal24