Cene nafte kljub globalnim izzivom stabilne

Foto: Freepik

Cene nafte kljub globalnim izzivom stabilne

Minuli teden nismo bili priča bistvenim nihanjem cen nafte na svetovnih trgih. Medtem ko so se trgovci posvečali ocenam prihodnjega povpraševanja in ponudbe “črnega zlata”, je sod na londonskem trgu zabeležil minimalno podražitev za 0,1 odstotka na 85,43 dolarja. Nasprotno pa je na ameriškem trgu prišlo do rahlega padca cene za 0,5 odstotka, kar je sod postavilo na 80,63 dolarja.

Sredina tedna je prinesla padec cen, ki ga je sprožilo razočaranje trgovcev nad oceno, da bi ameriška centralna banka (FED) lahko zaradi visoke inflacije obrestne mere znižala šele v drugi polovici leta, namesto predvidenega znižanja v juniju. To bi lahko povzročilo nadaljnje upočasnitev rasti največjega svetovnega gospodarstva pred morebitno podporo FED-a, kar bi lahko negativno vplivalo na povpraševanje po nafti.

Stabilizacija cen ob zmanjšanju zalog

Kljub zaskrbljenosti zaradi šibkega povpraševanja so se cene v četrtek stabilizirale, potem ko so bili objavljeni podatki o zmanjšanju zalog v ZDA prejšnji teden. “Trend špekulacij o rasti cen ostaja prevladujoč, zlasti po nepričakovanem padcu zalog surove nafte v ZDA,” je povedal Yeap Jun Rong iz IG. Poleg tega trgovci ocenjujejo tveganja novih motenj v dobavi, ki bi lahko izhajale iz rusko-ukrajinskega konflikta.

Napadi z brezpilotnimi letalniki na ruske rafinerije, ki jih izvaja Ukrajina, so po izračunih Reutersa blokirali približno sedem odstotkov ruske rafinerijske zmogljivosti, kar ustreza približno 370.500 sodov na dan. Analitiki špekulirajo, da bi lahko ruski proizvajalci bili prisiljeni zmanjšati dobavo zaradi izvoznih težav in omejenega skladiščnega prostora. To se dogaja v ozadju že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu, ki so od začetka leta na londonskem trgu pripeljale do več kot 10-odstotne podražitve nafte, na ameriškem trgu pa do približno 12-odstotnega povečanja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik