Cene nafte kljub odločitvi OPEC+ o zmanjšanju dobave stabilne

ByA.K.

4. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Cene nafte kljub odločitvi OPEC+ o zmanjšanju dobave stabilne

Na mednarodnih trgih so cene nafte ostale relativno stabilne, blizu 84 dolarjev za sod, po nedavni odločitvi Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njenih zaveznikov, znanih kot OPEC+, da do sredine leta zmanjšajo dobavo nafte. Kljub temu, da je bila na londonski borzi cena soda po poldnevu skoraj nespremenjena in je znašala 83,74 dolarja, in na ameriškem trgu 80,03 dolarja, trgovci pozorno spremljajo morebitne dolgoročne učinke te poteze na trge.

V luči nedeljskega srečanja OPEC+ je skupina sporočila, da bo nadaljevala z omejitvijo proizvodnje za 2,2 milijona sodov na dan, kar je odločitev, namenjena odzivanju na oslabljeno gospodarstvo. Poteza podaljšuje trenutni sporazum, ki se izteče konec marca, z zmanjšanjem dnevne proizvodnje na 34,6 milijona sodov v drugem četrtletju. Po napovedih bi lahko maja proizvodnja presegla 36 milijonov sodov na dan, če se bo skupina odločila za postopno normalizacijo.

Enotnost in strategija OPEC+

Zadnja odločitev kaže na močno enotnost znotraj OPEC+, kljub prejšnjim dvomom, ki so se pojavili po ministrskem srečanju novembra in izstopu Angole iz skupine. Po mnenju Jorgea Leona iz svetovalnega podjetja Rystad Energy, odločitev prav tako kaže na namero skupine, da obrani cene nad 80 dolarji za sod v drugem četrtletju.

Čeprav je bilo podaljšanje omejitve dobave pričakovano, analitiki opozarjajo na razlike v ceni glede na dobavni rok. Sod z dobavnim rokom čez 30 dni je dražji za 4,56 dolarja v primerjavi s tistim, ki naj bi bil kupcu dobavljen čez nekaj mesecev. OPEC je prav tako objavil, da se je cena sodčka košarice nafte njegovih članic v petek podražila za 64 centov, dosegla 82,65 dolarja, kar dodatno poudarja trend stabilizacije cen na svetovnih trgih.

OPEC+ strategija bo nedvomno imela dolgoročne učinke na globalne energetske trge, še posebej v luči trenutnih gospodarskih izzivov. Trgovci in analitiki bodo še naprej spremljali, kako se bo situacija razvijala, in kako bo to vplivalo na cene nafte v prihodnjih mesecih.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik