Cene nafte na londonski borzi presegle 80 dolarjev

Danes so se cene nafte na londonski borzi dvignile nad ključno mejo 80 dolarjev na sod, kar je sprožilo pozornost trgovcev in analitikov. Ta rast cen je posledica ocen trgovcev, da so centralne banke vodilnih gospodarstev zaključile cikel dvigovanja obrestnih mer, kar bi lahko spodbudilo povpraševanje po nafti.

Po poldnevu je bila cena sodčka nafte na londonski borzi za 1,04 dolarja višja kot včeraj ob koncu trgovanja, dosežena pa je bila vrednost 80,58 dolarja. Včerajšnje trgovanje se je zaključilo s 2,07 dolarja izgube.

Na ameriškem trgu so danes cene nafte znašale 76,35 dolarja za sod, kar je za 1,02 dolarja več kot včeraj. Trgovanje na ameriškem trgu se je včeraj zaključilo s 2,04 dolarja izgube.

V sredo so trgovce v ZDA zaskrbeli podatki API, ki so pokazali, da so se zaloge surove nafte prejšnji teden povečale za skoraj 12 milijonov sodov, glede na vire iz industrije. Ministrstvo za energijo ZDA je v torek napovedalo rahel upad porabe nafte v letošnjem letu in zaradi sistemskih posodobitev odložilo objavo podatkov o zalogah do 15. novembra.

Padec kitajskega izvoza

Razpoloženje na trgu je oktobra zaznamoval padec kitajskega izvoza, čeprav se je uvoz nafte močno povečal. Analitiki menijo, da se tečaji nafte dvigujejo predvsem zaradi ocen trga, da so centralne banke vodilnih gospodarstev zaključile cikel zviševanja obrestnih mer, ki je povečal stroške zadolževanja in zajezil povpraševanje po vseh dobrinah, vključno z nafto.

John Evans iz PVM je dejal: “Trgovci so prenehali prodajati in ugotovili, da so šli predaleč.” Po njegovih besedah višje cene niso povezane z dobrimi novicami, saj jih je bilo malo čez noč. Cene življenjskih potrebščin na Kitajskem so se oktobra znižale, pri čemer ključni kazalniki domačega povpraševanja kažejo na šibkost, kakršne ni bilo od pandemije.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno poročala, da se je cena nafte v njeni košarici v torek pocenila za 2,13 dolarja na 84,27 dolarja.

vir

Foto: Portal24