Cene nafte na mednarodnih trgih padle pod 79 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih padle pod 79 dolarjev, saj so podatki o kitajski gospodarski rasti zaskrbeli vlagatelje. Slednje pa je povečalo zaskrbljenost glede povpraševanja. Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu za 97 centov nižja kot ob zaključku trgovanja konec minulega tedna. Cena je znašala 78,90 dolarja, kar je predstavljalo izgubo v primerjavi s prejšnjim petkom. Cena je takrat zaključila trgovanje s padcem v višini 1,49 dolarja.

Tudi na ameriškem trgu so se cene nafte znižale. Nafta je bila tam 83 centov nižje za sodček in sicer po 74,59 dolarja. Prejšnji petek je tamkajšnje trgovanje končalo s padcem v višini 1,47 dolarja. Konec prejšnjega tedna je bilo opaziti padec cen, ki je bil posledica vala razprodaj in okrepitve dolarja. Slednje je zmanjšalo kupno moč kupcev iz drugih valut in s tem vplivalo na povpraševanje.

V ponedeljek se je pozornost vlagateljev preusmerila na podatke o kitajskem bruto domačem proizvodu (BDP). Podatki so pokazali rast aktivnosti v obdobju od aprila do junija za 6,3 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. Analitiki so pričakovali 7,3-odstotno rast. Razočaranje nad nižjo rastjo BDP-ja še dodatno povečalo skrbi glede kitajskega gospodarstva. Warren Patterson, vodja raziskav surovin pri ING, je izjavil: “BDP je bil šibkejši od pričakovanega, kar ne bo zmanjšalo skrbi glede kitajskega gospodarstva.” Obnova kitajskega gospodarstva po odpravi pandemičnih omejitev se je upočasnila zaradi oslabitve domačega in tujega povpraševanja.

Vpliv dogodkov v proizvodnji

Na cene nafte danes so vplivali tudi dogodki na proizvodni fronti. V Libiji so namreč obnovili proizvodnjo na dveh naftnih poljih, ki sta bili prejšnji teden blokirani zaradi protestov proti ugrabitvi nekdanjega finančnega ministra. Kljub temu je občutnejši padec cen zaustavila informacija, da se bo ruski izvoz prek zahodnih pristanišč v avgustu zmanjšal za 100 do 200 tisoč sodov na dan. S tem potezo Moskva sporoča, da bo spoštovala dogovor z Rijadom o zmanjšanju dobave v avgustu, so v petek potrdili viri.

Savdska Arabija in Rusija sta se avgusta dogovorili o dodatnem zmanjšanju dobave nafte za milijon oziroma pol milijona sodov na dan. OPEC je ločeno objavil, da se je cena košarice nafte njegovih članic v petek podražila za 53 centov na 82,06 dolarja. Kljub temu so zaskrbljenosti glede kitajske gospodarske rasti in povpraševanja še naprej vplivale na padec cen nafte na mednarodnih trgih.

vir Foto: Pexels Portal24