Cene nafte na mednarodnih trgih presegle 80 dolarjev

ByMiha Kovač

10. junija, 2024 ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte na mednarodnih trgih presegle 80 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih presegle 80 dolarjev, saj so med vlagatelji prevladale ocene o močnem poletnem povpraševanju, ki je zasenčilo močnejši dolar in previdnejša ugibanja o znižanju obrestnih mer v ZDA. Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu za 53 centov višja kot ob zaključku trgovanja konec minulega tedna in je znašala 80,15 dolarja. Podobno se je podražil sod na ameriškem trgu, kjer so zanj odšteli 76,10 dolarja.

Razpoloženje na naftnih trgih je konec prejšnjega tedna zmanjšalo hitrejše zaposlovanje v ZDA, kar je spodbudilo obnovljene špekulacije, da bo centralna banka morda zadržala znižanje stroškov zadolževanja, da bi preprečila nov skok inflacije. Dolar se je v takšnem okolju okrepil, dodatno pa ga je v ponedeljek spodbudila napoved francoskega predsednika Emmanuela Macrona o predčasnih parlamentarnih volitvah zaradi slabih rezultatov na volitvah v Evropski parlament.

“Cene so začele rasti, ko so se v ZDA prebudili in začeli nov delovni teden. Vlagateljev na drugi strani Atlantika očitno ne skrbi šibek evro in posledično močnejši dolar zaradi napovedi predčasnih volitev v Franciji,” je dejal Tamas Varga iz PVM.

Dolar ovira povpraševanje

Močnejši dolar zavira povpraševanje po nafti, saj zmanjšuje kupno moč vlagateljev z drugimi valutami. Analitiki ameriške investicijske banke Goldman Sachs pričakujejo solidno povpraševanje v poletni potovalni sezoni in primanjkljaj na trgu v višini 1,3 milijona sodov na dan v tretjem četrtletju.

“Bliža se poletna vozna sezona in postopoma prevladuje prepričanje, da bo povpraševanje veliko in bo močno zmanjšalo zaloge,” je pojasnil Varga.

Analitiki se tako približujejo stališču Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njenih zaveznic, ki v pričakovanju okrevanja povpraševanja načrtujejo povečanje ponudbe proti koncu leta in v letu 2025. Njihova odločitev je vplivala na cene v prvi polovici prejšnjega tedna, zato so savdski in ruski uradniki poudarili, da lahko odločitev po potrebi prilagodijo.

OPEC je ločeno objavil, da se je sod košarice nafte njegovih članic v petek podražil za 56 centov na 80,37 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels