Cene nafte na mednarodnih trgih presegle 83 dolarjev

ByMiha Kovač

13. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Cene nafte na mednarodnih trgih presegle 83 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih zabeležile opazen dvig, pri čemer so presegle 83 dolarjev za sod. Razlogi za to rast so namigi o močnem povpraševanju ter špekulacije o morebitnih motnjah v dobavi iz Rusije po nedavnih ukrajinskih napadih na tamkajšnje rafinerije. Na londonski borzi je cena soda nafte za dobavo v maju narasla za 1,54 dolarja, dosegla je 83,46 dolarja. V ZDA je cena za aprilsko dobavo porasla za 1,59 dolarja na 79,15 dolarja

Povpraševanje po nafti ostaja močno, kar potrjuje padec zalog surove nafte v ZDA za 1,5 milijona sodov v preteklem tednu, kar je preseglo analitična pričakovanja. Poleg tega se je izkoristek rafinerijskih zmogljivosti povečal na 86,8 odstotka. Tovrstni podatki prihajajo v času, ko se ameriške rafinerije počasi vračajo s planiranih vzdrževalnih del.

Napetosti so se zaradi nedavnih napadov na ruske rafinerije še povečale, kar vodi v pričakovanja o težavah v oskrbi z nafto. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) ocenjuje, da se bo povpraševanje po nafti letos povečalo za 2,25 milijona sodov na dan, s poudarkom na povečanem povpraševanju s Kitajske. Analitiki so tudi opozorili na možnost motenj v oskrbi zaradi ukrajinskih napadov in požara v največji rafineriji proizvajalca nafte Rosneft v Rusiji.

Na cenah nafte pozitivno vplivajo tudi ocene, da blaga inflacija v ZDA ne bo preprečila centralni banki, da do sredine leta zniža obrestne mere, kar bi spodbudilo gospodarstvo in s tem povpraševanje po nafti. Analitiki iz Capital Economics pričakujejo, da bo Federal Reserve začel z omilitvijo denarne politike okoli junija.

OPEC je objavil, da se je cena soda košarice nafte njegovih članic v torek povišala za 25 centov na 82,61 dolarja, kar dodatno kaže na trenutno dinamiko na trgu nafte.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik