Cene nafte so se ustalile pri 86 dolarjih, trgovci se bojijo recesije

Cene nafte na mednarodnih trgih so se ustalile blizu ravni 86 dolarjev. Na cene so vplivale naraščajoče zaloge v ZDA in strah pred recesijo. Slednji je prevladal nad optimizmom glede okrevanja povpraševanja na Kitajskem. Na londonski borzi je cena soda nafte v primerjavi z včerajšnjim zaključkom trgovanja ostala skoraj nespremenjena in je znašala 86,06 dolarja.

Na ameriškem trgu sod stane 27 centov več, pri 80,40 dolarja. Trgovce so včeraj zmotili znaki slabljenja ameriškega gospodarstva in nepričakovano močna rast ameriških zalog nafte. Poročilo S&P Global je januarja, že sedmi mesec zapored, pokazalo upad aktivnosti v ameriškem gospodarstvu. 

Zaloge surove nafte so se prejšnji teden v ZDA povečale za približno 3,4 milijona sodov, so sporočili viri, ki so se sklicevali na podatke Ameriškega inštituta za nafto (API). 

“Dvig cen nafte bo odvisen od povpraševanja po surovi nafti na Kitajskem”

Podatki so povečali zaskrbljenost glede povpraševanja po nafti in zasenčili njeno okrevanje na Kitajskem po rahljanju ukrepov zaradi covida-19. “Ali bodo cene nafte še naprej rasle, bo odvisno od tega, kako hitro se bo povpraševanje po surovi surovi Kitajski okrevalo v tem četrtletju,” je dejal Stephen Brennock iz PVM.

“Pozornost se medtem obrača na stanje ameriških zalog nafte,” je dodal Brennock. Trgovci bodo tudi pozorno spremljali odločitve o dobavi s strani Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njenih zaveznikov.

Panel OPEC+ bo verjetno potrdil trenutno proizvodno politiko na sestanku 1. februarja. Oktobra so se odločili, da zaradi šibkejših gospodarskih obetov zmanjšajo proizvodnjo od novembra do konca letošnjega leta za dva milijona sodov na dan.

OPEC je danes ločeno objavil, da se je sod nafte njegovih članic v torek pocenil za 1,34 dolarja na 84,89 dolarja.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Proračun Mestne občine Maribor predviden v višini 192 milijonov evrov

Letošnji proračun Mestne občine Maribor, ki ga bo v četrtek obravnaval mestni svet, je predviden v višini 192,1 milijona evrov. Slednje vključuje 27 milijonov evrov dodatnega zadolževanja. Zaradi draženja energentov se občanom obetajo višje položnice. Direktor Energetike Maribor Boris Novak pravi, da dvig ne bo tolikšen, kot so sprva napovedovali… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Cene nafte na mednarodnih trgih ustaljene pri 86 dolarjih”

Komentar: