Cene nafte na svetovnih trgih ponovno upadajo

ByMiha Kovač

10. junija, 2024 , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte na svetovnih trgih ponovno upadajo

Cene nafte so se na svetovnih trgih prejšnji teden že tretjič zapored znižale. Razlog za to je pričakovana upočasnitev rasti ameriškega gospodarstva, medtem ko kitajsko gospodarstvo ne okreva tako hitro, kot so trgovci pričakovali. Na londonskem trgu se je sod prejšnji teden pocenil za 2,5 odstotka, na 79,62 dolarja, na ameriškem trgu pa za 1,9 odstotka, na 75,53 dolarja.

Tečaje je v četrtek podprla odločitev Evropske centralne banke o znižanju obrestnih mer, kar naj bi spodbudilo rast gospodarstva evrskega območja in s tem povpraševanje po nafti v tem bloku. Toda že v petek so se cene nafte znižale, saj je postajalo vse bolj jasno, da ameriška centralna banka ne bo znižala obrestnih mer tako hitro, kot so upali trgovci.

Novi podatki z ameriškega trga dela so namreč pokazali, da se je maja število zaposlenih povečalo precej bolj od pričakovanj, kar nakazuje, da se rast gospodarstva in potrošnje nadaljuje s solidnim tempom. Zaradi tega bi se lahko okrepili inflacijski pritiski, zato je jasno, da Fed ne bo hitel z zniževanjem obrestnih mer, dokler se gospodarska rast ne upočasni.

Kitajsko gospodarstvo razočaralo trgovce

Tudi s Kitajske ne prihajajo dobre novice. Čeprav se je izvoz maja drugi mesec zapored povečal, je uvoz nafte upadel, kar kaže na šibko povpraševanje v drugem največjem gospodarstvu na svetu.

Trgovce so prejšnji teden zmedla tudi sporočila Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njenih zaveznic, da bo skupina držav od septembra postopoma povečevala proizvodnjo, ker pričakuje solidno povpraševanje. Po tem sporočilu so bile cene pod pritiskom, ker trgovci o tem niso bili prepričani. Zato so morali konec tedna posredovati ruski in savdski uradniki s sporočilom, da bo OPEC+ prožen pri uresničevanju načrta za postopno povečanje proizvodnje in celo da bi odločitev lahko umaknil, če bi ugotovil, da trg ni dovolj močan.

Kljub padcu cen ostaja rast od začetka leta

Kljub padcu cen nafte že tri tedne zapored, so cene od začetka leta še vedno v pozitivnem območju. Predvsem zaradi geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu se je nafta od začetka leta na londonskem trgu podražila za skoraj štiri odstotke, na ameriškem trgu pa za približno 5,5 odstotka.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: