Cene nafte nad zaradi optimizma nad 85 dolarji

ByAna Koren

26. junija, 2024 , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte nad zaradi optimizma glede povpraševanja in geopolitičnih tveganj nad 85 dolarji

Danes so se cene nafte na mednarodnih trgih obdržale nad 85 USD, saj vlagatelji optimistično ocenjujejo povpraševanje za poletno potovalno sezono v ZDA, ob hkratni zaskrbljenosti zaradi geopolitičnih tveganj. Na londonski borzi je cena soda po poldnevu znašala 85,46 USD. Slednje je za 45 centov več kot ob koncu trgovanja včeraj, ko je bila cena soda v minus enem dolarju.

Na ameriškem trgu se je sod danes podražil za 50 centov, s čimer je dosegel 81,33 USD. Včeraj je trgovanje zaključil z izgubo 80 centov. Trgovce so v torek razočarali podatki o zalogah v ZDA na začetku poletne vozne sezone. Po podatkih tržnih virov, ki se sklicujejo na združenje proizvajalcev API, so se zaloge nafte prejšnji teden povečale za 914.000 sodov. Prav tako so se povečale zaloge bencina, in sicer za 3,84 milijona sodov.

Pozitivne napovedi analitikov

“Zdi se, da trg zaenkrat ignorira skrbi glede povpraševanja in napoveduje, da se bodo zaloge zmanjšale na vrhuncu sezone povpraševanja v tretjem četrtletju,” je dejal Suvro Sarkar iz banke DBS. Analitiki vztrajajo pri ocenah, da so se zaloge dejansko zmanjšale za tri milijone sodov. Pozornost sicer velja za uradne podatke, ki jih bo ministrstvo za energijo objavilo čez dan. Trgovce spodbujajo tudi znaki močnega fizičnega povpraševanja, saj so sodi za dobavo v avgustu dražji od tistih, ki naj bi do kupcev prispeli septembra.

Motnje v dobavi iz Rusije

Na cene vplivajo tudi motnje dobave iz Rusije zaradi ukrajinskih napadov na naftno infrastrukturo. Proti koncu prejšnjega tedna so ukrajinska brezpilotna letala napadla štiri rafinerije, vključno z največjim proizvajalcem goriva na jugu Rusije v mestu Ilskoye. Močnejši dolar prav tako vpliva na cene, saj zavira povpraševanje kupcev z drugimi valutami. Dolar je pridobil na vrednosti zaradi napovedi, da bo ameriška centralna banka do konca leta še znižala obrestne mere.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno sporočila, da se je sodček naftne košarice njenih članic včeraj podražil za 29 centov, na 86,27 USD.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels