Cene nafte ostajajo pod 85 dolarjev, OPEC optimističen glede rasti povpraševanja

ByAna Koren

10. julija, 2024 , , , ,
Sodi nafte [Foto: Freepik]

Cene nafte ostajajo pod 85 dolarjev, OPEC optimističen glede rasti povpraševanja

Cene nafte so se na mednarodnih trgih ustalile pod nivojem 85 dolarjev za sod, Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je pred tem namreč potrdila napovedi o solidni rasti povpraševanja. To je v ozadje potisnilo normalizacijo proizvodnje v ZDA po orkanu Beryl.

Na londonski borzi je bila cena soda nafte po poldnevu skoraj nespremenjena, znašala je 84,55 dolarja. Slednje je minimalen padec v primerjavi z včerajšnjim zaključkom trgovanja, ko je cena padla za 1,09 USD.

Podobno je bilo tudi na ameriškem trgu. Cena soda je v ZDA znašala 81,34 dolarja, kar je minimalen padec po včerajšnjem zaključku trgovanja z izgubo 92 centov.

V začetku tedna so trgi natančno preučili učinke orkana Beryl na naftno infrastrukturo v Mehiškem zalivu in Teksasu, kjer se proizvede 40 odstotkov ameriške nafte. Naftna in plinska podjetja so začela obnavljati proizvodnjo, naftna pristanišča se postopoma ponovno odpirajo, brez večje škode na energetski infrastrukturi.

Napovedi OPEC

Pozornost trgovcev je bila v sredo usmerjena v napovedi OPEC glede povpraševanja v letošnjem in prihodnjem letu. Skupina v svojem mesečnem poročilu pričakuje rast povpraševanja za 2,25 milijona sodov na dan letos in 1,85 milijona sodov na dan leta 2025, kar po mnenju analitikov kaže na optimizem.

Kazalniki z ameriškega trga kažejo na solidno povpraševanje v poletni turistični sezoni, kar potrjuje tudi padec zalog nafte prejšnji teden za 1,92 milijona sodov in zmanjšanje zalog bencina za 2,95 milijona sodov, glede na poročilo združenja proizvajalcev API. Ministrstvo za energijo bo uradne podatke objavilo tekom dneva.

Kljub temu trgovce še vedno skrbi kitajsko povpraševanje, saj junijska stagnacija cen nakazuje zadržano gospodarsko aktivnost. Cene pri proizvajalcih so bile za 0,8 odstotka nižje kot junija lani.

BP je v letnih napovedih ocenil, da naj bi povpraševanje po nafti doseglo vrh v naslednjem letu. Zmogljivosti za proizvodnjo električne energije iz vetrne in sončne energije naj bi močno rasle tako po trenutnih trendih kot po scenariju neto ničelnih emisij škodljivih plinov.

Ločeno je OPEC poročal, da se je cena košarice nafte njegovih članic v torek znižala za 76 centov na 85,91 dolarja za sod.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik