Cene nafte ostajajo visoke, rast že četrti teden zapored

ByMiha Kovač

5. julija, 2024 ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte ostajajo visoke, rast že četrti teden zapored

V petkovem trgovanju v Aziji so se cene nafte nekoliko spremenile, a ostajajo blizu najvišjih ravni od konca aprila. Cene so na dobri poti, da že četrti teden zapored rastejo, kar je posledica upanja na močno poletno povpraševanje po gorivu in skrbi glede ponudbe.

Terminske pogodbe za nafto Brent, ki so se v zadnjih štirih tednih podražile za 7 odstotkov, so padle za 2 centa na 87,41 USD za sod. Ameriška nafta West Texas Intermediate (WTI) je pridobila 9 centov, na 83,97 USD. Trgovanje z WTI je bilo zaradi praznika četrtega julija v četrtek redčeno, zato ni bilo poravnav.

Analitiki ANZ Research so v petkovem sporočilu zapisali, da je razpoloženje na trgu podprto z močnimi kazalniki mobilnosti in naraščajočimi geopolitičnimi napetostmi na Bližnjem vzhodu. Ameriška uprava za energetske informacije (EIA) je prejšnji teden poročala o velikem zmanjšanju zalog nafte za 12,2 milijona sodov, medtem ko so analitiki pričakovali zmanjšanje za 700.000 sodov.

Ameriški podatki v sredo so pokazali povečanje števila prvih prošenj za nadomestila za brezposelnost in povečanje števila brezposelnih. To bi lahko po mnenju analitikov pospešilo znižanje obrestnih mer s strani ameriških zveznih rezerv in podprlo naftne trge. Reuters je v četrtek poročal, da je ruski proizvajalec nafte Rosneft močno zmanjšal izvoz nafte iz črnomorskega pristanišča Novorosijsk. Medtem je Saudi Aramco znižal ceno arabske lahke nafte, ki jo bo avgusta prodajal v Azijo, na 1,80 dolarja za sod nad povprečjem Omana in Dubaja. To poudarja pritisk, s katerim se soočajo proizvajalci OPEC, saj ponudba izven OPEC narašča

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels