Cene nafte padle zaradi šibkejšega povpraševanja in inflacije

ByAna Koren

15. maja, 2024 , ,
[Foto: Pexels]

Cene nafte padle zaradi šibkejšega povpraševanja in inflacije

Cene nafte so se danes znižale na mednarodnih trgih po objavi poročila Mednarodne agencije za energijo (IEA), ki napoveduje šibkejše povpraševanje po nafti v razvitih državah skozi leto zaradi vztrajne inflacije. V Londonu se je cena sodčka nafte spustila za 54 centov na 81,84 dolarja, medtem ko so cene na ameriškem trgu padle za 50 centov na 77,52 dolarja na sodček.

IEA je prav tako znižala svoje napovedi rasti povpraševanja po nafti za leto 2024, kjer pričakujejo zvišanje za samo 1,1 milijona sodov dnevno, kar je za 140.000 sodov na dan manj kot prejšnje napovedi. To prilagoditev so opravili predvsem zaradi slabšega povpraševanja v OECD državah, kjer so zabeležili upad v prvem četrtletju letošnjega leta.

Kljub padcu cen, so nekateri pozitivni signali prišli iz ZDA, kjer so zaloge surove nafte prejšnji teden zabeležile padec za 3,1 milijona sodov. To je posledica povečanega obsega rafiniranja rafinerij, ki se pripravljajo na poletno vozno sezono, ko običajno naraste povpraševanje po gorivu.

Bencinske zaloge so se prav tako znižale, in sicer za 1,27 milijona sodov, medtem ko so se zaloge drugih derivatov povečale za 673 tisoč sodov.

Investitorji in analitiki bodo pozorno spremljali nadaljnje uradne podatke o zalogah surove nafte, ki jih bo ameriška vlada objavila kasneje danes. Prav tako bodo v fokusu podatki o indeksu cen življenjskih potrebščin v ZDA, ki bodo lahko vplivali na odločitve ameriške centralne banke FED glede morebitnega znižanja obrestnih mer. Takšna poteza bi lahko spodbudila gospodarstvo in posledično povečala povpraševanje po nafti.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels