Cene nafte po ruski prepovedi izvoza presegle 94 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih, potem ko je Rusija začasno ustavila izvoz goriva poskočile nad 94 dolarjev. Poteza Rusije naj bi povzročila večje povpraševanje rafinerij v obdobju, ko je ponudba že tako omejena. Na londonski borzi je cena soda nafte tako dosegla 94,55 dolarja, kar je za 1,02 dolarja več kot včeraj ob koncu trgovanja. V ZDA so trgovali s sodom nafte po ceni 90,93 dolarja, kar je za 1,27 dolarja dražje kot prejšnji dan.

Vpliv na globalne trge

Razpoloženje na trgih je zaznamovalo tudi jutranje zasedanje ameriške centralne banke, ki je obrestne mere ohranila na sedanji ravni. Banka je potrdila, da naj bi obrestne mere do konca leta dvignila še za četrt odstotne točke, na 5,50 do 5,75 odstotka. Ta poteza bi lahko zmanjšala povpraševanje po gorivu in podprla dolar, kar bi dodatno omejilo nakupe energije.

Evropske in norveške obrestne mere

Norveška centralna banka je v četrtek prav tako zvišala obrestne mere, Evropska centralna banka pa je pred dvema tednoma stroške zadolževanja povečala za četrt odstotne točke, kljub šibkemu gospodarstvu v regiji.

Posledice za dobavitelje in kupce

Tamas Varga iz borznoposredniške hiše PVM pojasnjuje, da bo ruska prepoved izvoza goriva privedla do povečanega pritiska na že tako omejeno ponudbo. Kupci ruskega bencina in dizla bodo morali najti nove dobavitelje, kar bo povzročilo dodatne napetosti na trgu.

Zmanjšane zaloge in OPEC

Ta novica sledi padcu zalog nafte v ZDA za 2,14 milijona sodov prejšnji teden in zmanjšanju zalog izvedenih finančnih instrumentov. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno objavila, da se je cena soda košarice nafte njegovih članic znižala za 1,18 dolarja na 95,82 dolarja.

Trgi bodo zagotovo pozorno spremljali nadaljnji razvoj situacije, saj lahko vsaka nadaljnja sprememba v ponudbi in povpraševanju po gorivu močno vpliva na globalno gospodarstvo.

vir Foto: Pexels Portal24