Cene nafte po treh tednih padanja zabeležile rast

ByMiha Kovač

17. maja, 2024 , , , ,
Črpališče nafte, nafta [Foto: Pexels]

Cene nafte po treh tednih padanja zabeležile rast

Cene nafte so se danes na mednarodnih trgih znižale, vendar so na tedenski ravni po treh tednih padanja prvič zabeležile rast. Trgovci na trgu pričakujejo povečanje povpraševanja največjih svetovnih gospodarstev, kar je prispevalo k temu pozitivnemu premiku.

Cena soda nafte na londonski borzi je v petek v primerjavi s prejšnjim dnem oslabela za 13 centov in dosegla 83,14 dolarja. Na ameriškem trgu je sod nafte odštel 17 centov nižje in je trenutno pri 79,06 dolarja. Kljub temu so cene na tedenski ravni v Londonu na poti rasti za 0,4 odstotka, medtem ko so v ZDA cene WTI narasle za odstotek.

Kitajska industrijska proizvodnja se je aprila medletno povečala za 6,7 odstotka, kar nakazuje na morebitno večje prihodnje povpraševanje po nafti. Kitajska je prav tako napovedala pomembne ukrepe za stabilizacijo svojega nepremičninskega sektorja, ki ga je prizadela kriza.

Čeprav so kitajski gospodarski podatki in še en ukrajinski napad na rusko naftno infrastrukturo nekoliko dvignili cene, cena nafte še vedno ni popolnoma okrevala od nedavnega padca. Tamas Varga iz PVM je poudaril, da zmanjševanje zalog nafte in derivatov v svetovnih trgovskih silah spodbuja optimizem glede povpraševanja.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je sporočila, da se je v četrtek cena soda nafte v košarici njenih članic zvišala za 35 centov, na 83,30 dolarja.

Azijske borze rahlo upadle zaradi negotovosti glede obrestnih mer v ZDA

V petek so azijske borze doživele rahlo znižanje, ko so trgovci razmišljali o prihodnjih korakih denarne politike ZDA. Uradniki Federal Reserve so namignili, da bodo obrestne mere morda morale ostati višje dlje časa, čeprav inflacija kaže prve znake umirjanja.

Sredini podatki so pokazali, da se inflacija cen življenjskih potrebščin v ZDA ohlaja, kar je povzročilo optimizem na trgih, ki so pričakovali vsaj dve znižanji obrestnih mer v letošnjem letu. Vendar pa je navdušenje hitro izzvenelo, saj je zadnje poročilo razkrilo, da trg dela ostaja napet, centralni bankirji pa so še vedno previdni glede inflacije…. več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels