Cene nafte pod 83 dolarjev, trgovci zaskrbljeni zaradi novega korona vala na Kitajskem

Cene nafte so padle pod 83 dolarjev. Trgovci so namreč zaskrbljeni zaradi novega vala okužb s covidom na Kitajskem. Njihova zaskrbljenost pa je zasenčila pričakovanja o okrevanju povpraševanja po omilitvi strogih ukrepov za boj proti koronavirusu.

Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu za 1,69 dolarja nižja kot ob včerajšnjem zaključku trgovanja in je znašala 82,64 dolarja. Na ameriškem trgu so s 77,98 dolarja sod trgovali po nižji ceni 1,55 dolarja.

Trgovci pozorno spremljajo novice iz Kitajske o novem valu okužb s covidom-19.

“Kljub sproščanju covidnih omejitev si bo povpraševanje na Kitajskem v doglednem času le stežka opomoglo”

Kitajska je sporočila, da bo 8. januarja odpravila obvezno karanteno za tujce, kar nakazuje korak k ublažitvi strogih mejnih omejitev. Uprava za civilno letalstvo je sporočila, da bo do poletja prihodnje leto v celoti obnovila postopke letenja pred pandemijo.

Trgovci so zaskrbljeni zaradi velikega števila okuženih v bolnišnicah, potem ko se je Peking odločil podeliti status endemičnosti virusa. 

“Povpraševanje na Kitajskem bo v doglednem času težko okrevati, kljub sproščanju covidnih omejitev- Aktivnosti državljanov na prostem so se zaradi ogromnega števila okuženih namreč močno zmanjšale,” je povedal Leon Li iz CMC Markets.

Kaj je vplivalo na padec cen?

Cene so pritiskale priprave rafinerij v ZDA na normalizacijo predelave v ducatu obratov, ki so bili zaprti zaradi zimskih neurij. Polarni val je prekinil proizvodnjo nafte in plina v Severni Dakoti in Teksasu, spominja Reuters.

Občutnejši padec cen je zaustavila novica, da bo Rusija 1. februarja prepovedala prodajo nafte državam, ki so se pridružile pobudi G7, in omejila ceno njenih sodčkov na 60 dolarjev, da bi omejila svoje prihodke za financiranje vojne v Ukrajini.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) danes zaradi praznikov ni objavila cene za sod naftne košarice svojih članic. Prejšnji četrtek je znašal 81,14 dolarja.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: