Cene nafte so se danes dvignile za skoraj 3 odstotke.

Terminske pogodbe za nafto Brent so se v zgodnjem trgovanju zvišale za 3,08 ameriške dolarje ali 2,9 odstotka na 105,85 dolarja za sod. Včeraj popoldne so cene nafte namreč padle za 9,5 odstotka, kar je največji dnevni padec od marca. 

Ameriška nafta West Texas Intermediate se je povzpela na 102,14 dolarja za sod, kar je 2,64 dolarja ali 2,7 odstotka. To je najvišja cena nafte WTA po po koncu aprila, ko je padla pod 100 dolarjev.

Generalni sekretar OPEC Mohammad Barkindo je včeraj dejal, da je industrija zaradi dolgoletnega premajhnega vlaganja dobesedno oblegana. Pomanjkanje bi lahko zmanjšali, če bi dovolili dodatne dobave iz Irana in Venezuele, je dodal. 

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je opozoril, da bi japonski predlog, da bi omejili ceno ruske nafte na približno polovico trenutne ravni, povzročil znatno manj nafte na trgu in dvignil cene nad 300 do 400 dolarjev za sod.

Po drugi strani pa je norveška vlada v torek posredovala, da bi prekinila stavko v naftnem sektorju, ki je zmanjšala proizvodnjo nafte in plina, sta sporočila vodja sindikata in ministrstvo za delo. S tem bodo prekinili zastoj, ki bi lahko evropski energetski krč še poslabšal. 

Stavka bi do sobote zmanjšala dnevni izvoz plina za 1.117.000 sodčkov ekvivalenta nafte (boe) ali 56 odstotkov dnevnega izvoza plina. Po mnenju NOG bi bilo izgubljenih 341.000 sodčkov nafte.

Foto: Reuters