Cene nafte so se stabilizirale nad 85 dolarji

ByAna Koren

19. junija, 2024 , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte so se stabilizirale nad 85 dolarji

Cene nafte na mednarodnih trgih so se danes ustalile nad ravnjo 85 dolarjev, kar odraža ravnovesje med nestanovitnim povpraševanjem v ZDA in zaskrbljenostjo glede ponudbe iz Rusije. Na londonski borzi je bila cena soda z dobavo v avgustu 85,53 dolarja, kar je 20 centov višje kot ob včerajšnjem zaključku trgovanja. Cena soda z dobavo v septembru pa je narasla za 21 centov in dosegla 84,74 dolarja.

Na ameriškem trgu je bila cena soda skoraj nespremenjena pri 81,60 dolarja. Včeraj se je trgovanje zaključilo z dobičkom 1,24 USD.

Trge je včeraj pretresel napad na naftni terminal v Rusiji, kar je povečalo zaskrbljenost glede ponudbe. Napad ukrajinskega drona v pristanišču Azov je povzročil požar v rezervoarju za gorivo, kar je potrdilo tako ruski uradniki kot ukrajinski obveščevalni viri. Pristanišče Azov, ki ima dva naftna terminala, je v prvih petih mesecih letos izvozilo približno 200.000 ton goriva. Nadaljevanje ukrajinskih napadov na ruske rafinerije predstavlja grožnjo oskrbi kupcev po vsem svetu in zvišuje geopolitične premije za tveganje.

John Kilduff iz Again Capital je opozoril, da ukrajinski napad opominja trg, da je ruska energetska infrastruktura tarča, in da svetovni trgi potrebujejo rusko nafto in rafinirane proizvode, da preprečijo nenadzorovano rast cen.

Geopolitične napetosti

Geopolitične napetosti so se dodatno povečale na Bližnjem vzhodu, kjer je izraelski zunanji minister Israel Katz posvaril pred možno “splošno vojno” z libanonskim Hezbolahom. V ZDA so zaloge nafte prejšnji teden narasle za 2,26 milijona sodov, medtem ko so se zaloge bencina zmanjšale za približno milijon sodov, kar je poročalo združenje proizvajalcev API.

Tamas Varga iz PVM je komentiral, da trenutna situacija ni zelo impresivna, vendar obstajajo signali, ki kažejo na bolj optimistične obete. Uradne podatke bo vlada objavila kasneje danes. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je sporočila, da se je v torek sodček naftne košarice njenih članic podražil za 98 centov, na 84,50 dolarja.

Podatki iz Kitajske kažejo mešane signale, saj je bila maja rast industrijske proizvodnje šibkejša od pričakovane, a je bila prodaja na drobno najmočnejša po februarju.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels