Cene nafte so se znižale, Rusija načrtuje povečanje izvoza

Foto: Pexels

Cene nafte so se znižale, Rusija načrtuje povečanje izvoza

V zgodnjih urah torka so se cene nafte nekoliko znižale, kar predstavlja odmik od nedavnih dobičkov, ki so jih podpirale napetosti v ponudbi in spremenljiva pričakovanja glede povpraševanja. Sprememba se je zgodila v kontekstu možnega povečanja ponudbe iz Rusije in zadržanega povpraševanja v ključnih sektorjih, kot je letalski. Našteto kaže na kompleksno dinamiko trga, ki jo poganjajo geopolitični dogodki, gospodarske napovedi in valutne fluktuacije.

Cene nafte so sledile zmanjšanju, pri čemer je terminska pogodba za surovo nafto Brent za dobavo v maju izgubila 16 centov, kar jo je postavilo na 86,73 dolarja za sod. Ameriška West Texas Intermediate (WTI) pa je zabeležila padec za 13 centov na 82,03 dolarja. Ta gibanja prihajajo po tem, ko so obe referenčni vrednosti v prejšnji seji dosegle štirimesečne vrhove, spodbujene z nižjim izvozom iz Savdske Arabije in Iraka ter obetavnimi znaki gospodarskega oživljanja v ZDA in na Kitajskem.

Vpliv ruske ponudbe in globalnega povpraševanja

Vzroki za trenutno volatilnost cen so večplastni. Zaskrbljenost glede ponudbe, ki izhaja iz povečanega izvoza Rusije po napadih na njeno naftno infrastrukturo, pritiska na cene. Rusija načrtuje povečanje izvoza nafte, kar je delno kompenzacija za domače omejitve proizvodnje, hkrati pa ohranja stabilen izvoz. Ta strategija je ključna za razumevanje trenutnih tržnih gibanj, zlasti v luči nedavnih geopolitičnih napetosti.

Po drugi strani pa na cene vpliva tudi valutna dinamika. Pet zaporednih sej rasti ameriškega dolarja namreč otežuje nakup nafte za imetnike drugih valut, kar dodatno zavira naraščajoče trende.

Sektor letalskih goriv, ključni potrošnik nafte, doživlja negotovosti glede povpraševanja pred glavno poletno potovalno sezono. Analitiki predvidevajo, da bodo svetovne cene letalskega goriva višje, kar odraža pričakovanja šibkega povpraševanja, ki naj bi se umaknilo vrhuncu poletnih potovanj. Vendar pa bo globalna gospodarska upočasnitev verjetno zmanjšala porabo letalskih potovanj, kar bo vplivalo na cene letalskega goriva in omejilo njihovo rast.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels