Cene nafte so se znižale za približno odstotek

ByA.K.

28. decembra, 2023 ,
Foto: Freepik

Cene nafte so se znižale za približno odstotek

Cene nafte so se v četrtek znižale za približno 1 odstotek, saj so skrbi glede motenj v ladijskem prometu po poti Rdečega morja manjše, čeprav se napetosti na Bližnjem vzhodu še krepijo.

Februarske terminske pogodbe za nafto brent so v prvem mesecu padle za 90 centov, približno 1,1 odstotka, na 78,75 USD za sod. Bolj aktivna marčevska pogodba je padla za 69 centov, približno 0,9 odstotka, na 78,85 USD za sod. Terminske pogodbe za ameriško surovo nafto WTI so padle za 80 centov ali približno 1,1 odstotka pri 73,31 USD za sod. Cene nafte so se v sredo znižale za skoraj 2 odstotka, saj so se glavne ladjarske družbe začele vračati v Rdeče morje.

Danski Maersk (MAERSKb.CO) bo od zdaj naprej skoraj vse kontejnerske ladje, ki plujejo med Azijo in Evropo, usmerjal skozi Sueški prekop. Okoli Afrike pa bo preusmeril le peščico ladij, je v četrtek pokazala razčlenitev razporeda.

Napadi

Večje ladjarske družbe, vključno s kontejnerskimi velikani Maersk in Hapag-Lloyd (HLAG.DE), so prenehale uporabljati poti Rdečega morja in Sueški prekop v začetku tega meseca. Jemenska militantna skupina Houthi je namreč začela napadati plovila, kar je motilo svetovno trgovino. Koalicija pod vodstvom ZDA za zadušitev napetosti v Rdečem morju doslej ni prinesla usklajenega ukrepanja, kot so upali.

Podatki industrijske skupine Ameriškega inštituta za nafto v sredo so pokazali, da so se zaloge surove nafte v tednu, ki se je končal 22. decembra, povečale za 1,84 milijona sodov. Vse večji obeti znižanja obrestnih mer v Evropi in ZDA leta 2024 pa so pozitivni z vidika povpraševanja po nafti.

“Trg bo verjetno spet poskusil iti navzgor. Morda hitro novem letu. Tudi zaradi pričakovanj o okrevanju povpraševanja po gorivu zahvaljujoč monetarnemu sproščanju v Združenih državah in večjemu povpraševanju po kerozinu pozimi na severni polobli,” je dejal Hiroyuki Kikukawa, predsednik NS Trading, enote Nissan Securities.

vir; Foto: Freepik; Portal24