Cene nafte že drugi teden zapored višje

Cene nafte so se na svetovnih trgih zvišale že drugi teden zapored. Trgovci namreč pričakujejo rast kitajskega povpraševanja, skrbi glede recesije v zahodnih gospodarstvih so se medtem malce umaknile.

Cena soda nafte na londonskem trgu se je minuli teden zvišala za 2,8 odstotka, na 87,63 dolarja. Na ameriškem trgu se je sod nafte podražil za 1,8 odstotka in sicer na 81,30 dolarja.

Rast cen že drugi teden zapored je predvsem posledica pričakovanj, da se bo po odpravi strogih covidnih ukrepov rast kitajskega gospodarstva pospešila. Slednje bi naj spodbudilo tudi povpraševanje po nafti, saj je Kitajska največja svetovna uvoznica ‘črnega zlata’.

Napovedano rekordno svetovno povpraševanje

Mednarodna agencija za energijo (IEA) napoveduje, da bo svetovno povpraševanje po nafti letos po zaslugi Kitajske doseglo rekordnih 101,7 milijona sodčkov na dan. Kitajsko okrevanje pričakuje tudi Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC).

“Številni trgovci verjamejo, da bomo priča močnejšemu povpraševanju s Kitajske, ko ta dan za dnem odpravlja covidne ukrepe,” je dejal Naeem Aslam iz Avatrade.

Cena nafte podpira upanje, da Ameriška centralna banka ne bo dvignila obrestnih mer na tako visoke ravni, kot pričakujejo voditelji FED-a.

Večina vodilnih v FED-u te dni govori, da bodo morali za zatiranje inflacije zvišati ključne obrestne mere nad petodstotno raven.

Trgovci na denarnem trgu medtem ocenjujejo, da bi končna obrestna mera, pri kateri bi FED ustavil cikel zviševanja, lahko znašala 4,89 odstotka.

Poleg tega trgovci upajo, da se bo ameriško gospodarstvo izognilo recesiji.

“Večajo se možnosti, da se bo ameriško gospodarstvo le rahlo upočasnilo,” je prejšnji teden dejal podpredsednik FED-a Lael Brainard.

Cenovno podporo glede na košarico valut daje tudi padec vrednosti dolarja. Indeks dolarja, ki prikazuje gibanje vrednosti ZDA glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, je od začetka leta padel za 1,4 odstotka, na najnižjo raven po juniju lani.

Slednje podpira povpraševanje, ker slabitev dolarja krepi kupno moč tistih, ki kupujejo nafto v drugih valutah.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Le še tretjina Slovencev živi udobno, cene hrane so namreč občutno poskočile

Podražitve so tako nekaj povsem realno pričakovanega, svoje dodajo še razne špekulacije in rast cen. Slednje je pravzaprav povsem nepotrebno oziroma gre za tako imenovane vojne dobičkarje. A ne glede na razlog se vse to seveda odraža v kupni moči državljank in državljanov… več tukaj.

By A.K.

Komentar: