Cene nafte zaradi umirjanja inflacije v ZDA višje

Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte zaradi umirjanja inflacije v ZDA višje

Cene nafte so se danes zaradi umirjanja inflacije v ZDA približale ravni 80 dolarjev. To bi lahko spodbudilo centralno banko, da nadaljuje cikel dvigovanja obrestnih mer v največjem svetovnem gospodarstvu.

Na londonski borzi je cena sodčka nafte po poldnevu znašala 79,91 dolarja, 51 centov več kot ob koncu trgovanja včeraj. Včeraj je cena nafte na tej borzi končala pri 79,20 dolarja, kar je predstavljalo dvig v višini 1,71 dolarja. Na ameriškem trgu pa se je cena nafte danes gibala pri 75,45 dolarja za sodček. 62 centov več kot včeraj. Včeraj je na ameriškem trgu cena nafte končala s 1,84-dolarskim dobičkom.

Trgovci so se včeraj osredotočili na pričakovanja večjega povpraševanja na Kitajskem ter napovedi Rusije in Savdske Arabije, da bosta avgusta zmanjšali ponudbo, da bi stabilizirali cene nafte. V preteklih tednih so trge vznemirjala sporočila Ameriške centralne banke (FED) in Evropske centralne banke (ECB), da še niso končale z zviševanjem obrestnih mer, kljub upočasnitvi aktivnosti, kar je prav tako vplivalo na povpraševanje po energiji.

Danes so se ti strahovi zmanjšali. Ameriško ministrstvo za delo je namreč objavilo poročilo, da se je inflacija v juniju močno oslabela in zdrsnila na triodstotno raven. Najnižjo v več kot dveh letih. “Čeprav smo še vedno v prehodni fazi, je ta številka najnižja po pandemiji. Na splošno so trgovci zadovoljni z umirjanjem inflacije,” je povedal Naeem Aslam iz Zaye Capital Markets.

Trgi pričakujejo, da bo ameriška centralna banka morda še enkrat zvišala obrestne mere. Predvidevajo, da je cikel zaostritve denarne politike dosegel vrh. Optimizem na trgih so podprli tudi šibkejši dolar, kitajske spodbude in podatki o ameriških zalogah, je izpostavila Fiona Cincotta iz City Indexa.

Ameriška vlada zmanjšala oceno ponudbe nafte

Napovedi ameriške Uprave za energetske informacije (EIA) in Mednarodne agencije za energijo (IEA) kažejo, da se bo ponudba in povpraševanje na trgu izenačila do leta 2024. IEA napoveduje ozko ponudbo že v drugi polovici letošnjega leta. In sicer zaradi pričakovanega močnejšega povpraševanja na Kitajskem in v državah v razvoju ter zmanjšane ponudbe vodilnih proizvajalcev nafte. Nove napovedi bodo objavljene ta teden. Ameriška vlada je zmanjšala oceno ponudbe in zvišala oceno povpraševanja. Slednje pa lahko povzroči “potres” na trgu, je opozoril Tamas Varga iz PVM.

“Jasno je, da se ameriška uprava za energijo ne boji, da bi inflacija lahko povzročila recesijo, ki bi lahko zmanjšala svetovno porabo nafte,” je zaključil Varga. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je sporočila, da se je cena nafte iz košarice njihovih članic včeraj podražila za 58 centov na 79,67 dolarja.

vir Foto: Pexels Portal24