Cene nafte zaradi zaskrbljenosti nad Kitajsko padle pod 82 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih doživele padec, ki jih je potisnil pod 82 dolarjev. Glavni vzrok za to gibanje cen je pritisk na tržišča zaradi zmanjšanja gospodarske aktivnosti na Kitajskem ter rekordne proizvodnje nafte v ZDA.

Na londonski borzi je cena sodov z dobavo v marcu popoldne znašala 81,97 dolarja, kar je 90 centov nižje kot ob zaključku trgovanja prejšnji dan. Cena sodov z dobavo v aprilu se je trgovala bolj aktivno in dosegla 81,33 dolarja, kar predstavlja padec za 1,17 dolarja.

Na ameriškem trgu je cena sode nafte padla za 1,33 dolarja, in sicer na 76,49 dolarja.

Zaskrbljenost na trgih se je okrepila zaradi hongkonškega sodišča, ki je v nedeljo odredilo likvidacijo prezadolženega nepremičninskega velikana Evergrande. Ker gradbeni sektor predstavlja približno četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP), obstaja bojazen, da bi lahko kriza vplivala na povpraševanje po nafti. Dodatno je k zaskrbljenosti prispevala tudi novica, da se je aktivnost v kitajski industriji januarja zmanjšala že četrti mesec zapored, kaže raziskava Kitajske zveze za logistiko in dobavno verigo.

OPEC in FED

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) napoveduje, da bo letos Kitajska ključna za rast povpraševanja po nafti. “Podatki o industriji potrjujejo naše mnenje, da Kitajska vsaj za zdaj ovira rast svetovnega povpraševanja po nafti,” je dejal Tamas Varga iz PVM.

Poleg tega se zaskrbljenost povečuje zaradi pričakovanj, da bo Ameriška centralna banka (FED) obrestne mere ohranila na trenutni ravni. Ekonomisti menijo, da je malo verjetno, da bi se obrestne mere znižale pred junijem, glede na stabilno trošenje gospodinjstev.

Konflikti na Bližnjem vzhodu so trenutno manjši dejavnik na trgih, saj analize kažejo, da bodo rekordna proizvodnja nafte na Zahodu in počasna gospodarska rast omejevali cene nafte ter zmanjšali geopolitično tveganje. Matthew Sherwook iz EIU pojasnjuje: “ZDA so povečale proizvodnjo in izvoz, kar je stabiliziralo cene, kljub povečanim geopolitičnim tveganjem, svetovni trgi pa ponovno opažajo presežek v ponudbi.”

Mednarodna agencija za energijo napoveduje, da bo ponudba nafte letos dosegla novo rekordno vrednost zaradi rekordnih količin iz ZDA, Brazilije, Gvajane in Kanade. OPEC je hkrati sporočil, da se je v torek cena košarice nafte njenih članic podražila za 1,19 dolarja, in je na 84,19 dolarja.

vir; Foto: Freepik; Portal24