Cene nafte zaradi zmanjšanja proizvodnje OPEC+ rastejo

ByAna Koren

5. aprila, 2023
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte zaradi zmanjšanja proizvodnje OPEC+ rastejo

Cene nafte so se zaradi pričakovanj glede zmanjšanja zalog surove nafte v ZDA in najnovejših ciljev zmanjšanja proizvodnje, ki jih je določilo zavezništvo proizvajalcev OPEC+, zvišale.

Terminske pogodbe za nafto Brent so pridobile 45 centov ali 0,5 odstotka in so na 85,39 dolarja za sod. Zahodnoteksaška ameriška nafta (WTI)se je podražila za 40 centov ali 0,5 odstotka na 81,11 dolarja za sod.

Do dviga je prišlo, potem ko je industrijsko poročilo pokazalo, da so se zaloge surove nafte v ZDA v tednu, ki se je končal 31. marca zmanjšale za približno 4,3 milijona sodov. Uradno poročilo o zalogah ameriške uprave za energetske informacije bo objavljeno kasneje danes.

“Trgovci z energijo še vedno predelujejo presenetljivo zmanjšanje proizvodnje OPEC+. Vsaka novica, ki nakazuje, da bo naftni trg postal bolj zaostren, bo povzročila še višje cene,” je dejal Edward Moya, analitik pri OANDA.

Načrt OPEC+ bi skupni obseg zmanjšanja s strani skupine povečal na 3,66 milijona sodov na dan (bpd). Vključno z zmanjšanjem za 2 milijona bpd oktobra lani, kar je enako približno 3,7 odstotka svetovnega povpraševanja.

V Aziji so podatki pokazali, da je japonski storitveni sektor marca zrasel najhitreje v več kot devetih letih.

Vendar je šibka proizvodna dejavnost v ZDA in na Kitajskem, dveh največjih porabnicah nafte) preprečila nadaljnjo rast cen nafte, kljub obetom o zmanjšani ponudbi po zmanjšanju OPEC+.

Foto: Pexels Biznis24