Cene pogonskih goriv bodo od polnoči občutno nižje

Od jutri bodo vozniki po vsej državi občutili olajšanje, saj bodo cene goriva padle po vladni spremembi trošarin in najvišjih dovoljenih marž. To potezo je vlada sprejela v prizadevanju za zmanjšanje stroškov goriva za državljane.

Ob polnoči se bodo cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih izven avtocest občutno znižale. Liter bencina bo stal 1,421 evra, kar predstavlja znižanje za 8,7 centa. Liter dizla bo na voljo za 1,461 evra, kar je 8,3 centa manj kot prej.

Čeprav se trošarine in marže za kurilno olje niso spreminjale, se bo tudi cena kurilnega olja znižala za 1,3 centa na liter, tako da bo novi liter kurilnega olja stal 1,119 evra.

Za povprečnega voznika to pomeni znatno prihranek pri polnjenju rezervoarjev. Primerjajmo: liter bencina je pred spremembo stala 1,508 evra, medtem ko bo po novem cena znašala 1,421 evra. Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bodo vozniki prihranili 4,35 evra. Tudi pri dizelskem gorivu bo prihranek podobno velik, saj bo liter dizelskega goriva po novem stal 1,461 evra, kar je 4,15 evra manj kot prej.

Poleg tega bodo tudi tisti, ki kurijo kurilno olje, občutili razbremenitev. Ob nakupu 1.000 litrov kurilnega olja bodo prihranili 13 evrov v primerjavi z današnjimi cenami.

Ministrstvo za finance je napovedalo, da se bodo cene goriva še naprej izračunavale na podlagi gibanja cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro, uporabljali pa bodo tudi model, ki temelji na 14-dnevnih povprečjih cen mineralnih naftnih derivatov. To pomeni, da bodo cene goriva ostale bolj stabilne in bolj pravične za vse državljane.

vir; Foto: Freepik; Portal24