Cene pogonskih goriv bodo po 30. januarju višje

ByA.K.

28. januarja, 2024 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Cene pogonskih goriv bodo po 30. januarju višje

Ob rasti cen nafte, ki jo spremljamo ob stopnjevanju konflikta v Rdečem morju, bomo znova deležni podražitvi pogonskih goriv. Regulirane cene goriv v Sloveniji bodo v torek, 30. januarja, višje od trenutnih, navajajo Moje Finance. Raziskave kažejo, da bomo morali po novem plačati več za gorivo, kar je neprijetna novica za voznike.

Na mediteranskih trgih, ki so pomembni za določanje cen goriva v Sloveniji, je opaziti, da se bencin in dizel obnašata različno. Cena bencina se je povečala. Pri slednjem je treba upoštevati tudi gibanje vrednosti evra napram dolarju, kar je še dodatno prispevalo k rasti cen.

Glede na trenutne razmere na trgih in ob predpostavki, da vlada ne bo sprejela dodatnih trošarin, se pričakuje, da bo cena litra bencina povečala za približno tri cente, kar pomeni, da bo dosegla približno 1,41 evra. To bo prizadelo lastnike bencinskih vozil. Cena pa bo še vedno nižje kot cena septembra lanskega leta, ko je dosegla najvišjo točko v zadnjem letu dni.

Cena dizla bi naj bila občutno višja, saj se pričakuje skok za približno štiri cente na približno 1,46 evra. Kljub temu bo liter dizla še vedno ugodnejši kot pred letom dni, kar bo olajšalo življenje voznikom dizelskih vozil.

Tako bencin kot dizel bosta še naprej pomembna dejavnika v zniževanju inflacije v državi, kar pa ne velja za jedrno inflacijo, kjer energenti niso vključeni.

Cene goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi mednarodnih cen nafte in tečaja ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Vlada ne posega v te cene, ki jih določajo trgovci.

vir; Foto: Freepik; Portal24