Cene življenjskih potrebščin v ZDA v oktobru rastle počasneje

ByA.K.

14. novembra, 2023 , ,

Cene življenjskih potrebščin v ZDA v oktobru rastle počasneje

Današnje poročilo ministrstva za delo v ZDA je razkrilo, da so cene življenjskih potrebščin v državi oktobra rasle počasneje kot septembra. To odraža predvsem padec cen bencina, ki je vplival na letno stopnjo inflacije. Po podatkih ministrstva je bila letna stopnja inflacije v največjem svetovnem gospodarstvu oktobra 3,2 odstotka, kar je nižje od 3,7 odstotka, kolikor je znašala septembra.

Če izvzamemo cene hrane in energentov, se je osnovna inflacija na letni ravni upočasnila na 4,0 odstotka, kar je manj kot 4,1 odstotka prejšnji mesec. Cene bencina so se oktobra na letni ravni znižale za 5,3 odstotka, potem ko so se septembra zvišale za tri odstotke.

Mesečna primerjava kaže tudi na padec cen bencina, in sicer za pet odstotkov, potem ko so se septembra zvišale za 2,1 odstotka in avgusta za kar 10,6 odstotka, kažejo tabele ministrstva. Vendar je dražji plin bil protiutež cenejšemu bencinu, saj se je njegova cena oktobra glede na september zvišala za 1,2 odstotka, pri čemer se je v prejšnjem mesecu znižala za 1,9 odstotka.

Na mesečni ravni so cene življenjskih potrebščin v ZDA oktobra ostale nespremenjene, potem ko so se v prejšnjem mesecu zvišale za 0,4 odstotka, je sporočilo ministrstvo. Brez energije in hrane so se zvišale za 0,2 odstotka, kar je nekoliko manj kot v septembru.

Pomembno je omeniti, da je Statistični urad ministrstva za delo uvedel spremembe metodologije za izračun cen zdravstvenih zavarovanj v oktobrskem poročilu, da bi ublažil nihanja letnih vrednosti. Podobne uskladitve bodo uporabili znova čez pol leta, torej v podatkih o inflaciji za april 2024, in jih bodo posodabljali vsakih šest mesecev.

vir

Foto: pexels

Portal24