Cene zlata so se obdržale blizu rekordnih vrednosti

ByAna Koren

6. marca, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Cene zlata so se obdržale blizu rekordnih vrednosti

Cene zlata so se v sredo držale blizu svojih rekordnih vrednosti, kar odseva vznemirjenje vlagateljev pred poročilom predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve, Jeromea Powella, o denarni politiki in strah pred možnim padcem borznega trga. Cena unče zlata se je na fizičnem trgu po poldnevu ustalila na 2126,75 dolarja. V torek je za kratek čas sicer dosegla najvišjo vrednost doslej, 2141,59 dolarja. Medtem so terminske pogodbe za zlato zabeležile rahel padec za 0,3 odstotka na 2135,20 dolarja.

Pričakovanja, da bodo ZDA morda znižale obrestne mere, kar tradicionalno ne vpliva neposredno na zlato, so cene plemenite kovine podprla, skupaj s strahom vlagateljev pred padcem delniškega trga. To je spodbudilo povpraševanje po alternativnih naložbah, kot sta bitcoin in zlato, pojasnjuje Carsten Fritsch iz Commerzbank. Bitcoin, tako kot zlato, je včeraj dosegel svojo najvišjo vrednost od začetka trgovanja, danes pa je njegova vrednost močno padla.

Cene drugih plemenitih kovin so prav tako porasle. Unča srebra se je na fizičnem trgu podražila za 0,1 odstotka na 23,70 dolarja, platina za 0,9 odstotka na 888,38 dolarja, paladij pa za več kot odstotek na 958,93 dolarja. Kljub visokim cenam zlata, Fritsch meni, da bi bila korekcija smiselna, saj bi lahko podatki o trgu dela v ZDA, ki bodo objavljeni v petek, zmanjšali upanje na znižanje obrestnih mer. Trgovci ocenjujejo, da je junija možnost za znižanje obrestnih mer s strani FED-a, kar dodatno povečuje napetost na trgih. Vlagatelji bodo zato še posebej pozorni na Powellovo oceno stanja ameriškega gospodarstva v trenutnem okolju visokih obrestnih mer.

[Vir: HINA]; Portal24; Foto: Pexels