Cene zlata zaradi geopolitičnih napetosti dosegle rekordne vrednosti

ByAna Koren

11. aprila, 2024 , ,
Foto: Pexels

Cene zlata zaradi geopolitičnih napetosti dosegle rekordne vrednosti

V času naraščajočih geopolitičnih napetosti med Iranom in Izraelom so cene zlata dosegle novo rekordno vrednost, saj vlagatelji iščejo zatočišče v varnih sredstvih. V četrtek je cena za unčo zlata dosegla vrh pri 2.338,7 USD (2.179,6 €), kar predstavlja zgodovinski mejnik, sprožen zaradi vedno bolj napetih odnosov na Bližnjem vzhodu.

V ozadju rekordnih cen zlata ležijo povečane napetosti med Iranom in Izraelom, s poudarkom na možnosti napadov z brezpilotnimi letali ali raketami na izraelsko vojaško in civilno infrastrukturo. To bi predstavljalo pomembno eskalacijo že tako vročega konflikta v regiji, ki ga je dodatno zaostrovala vojna med Izraelom in Hamasom. Iran je obtožen podpore Hamasu in jemenskim upornikom Houthi, ki so izvajali napade na trgovska plovila v Rdečem morju, kar je prispevalo k povečani geopolitični nestabilnosti.

Iskanje varnosti

Vlagatelji so se kot odziv na naraščajoče skrbi obrnili k zlatu in drugim tradicionalno varnim sredstvom. Višje stopnje inflacije in naraščajoči življenjski stroški po svetu so prav tako igrali pomembno vlogo pri iskanju varnih naložbenih zatočišč, med katerimi zlato izstopa kot eno izmed najbolj priljubljenih.

Tržni analitiki, kot je Piero Cingari iz Euronews, poudarjajo, da je kljub nedavnim zaskrbljujočim podatkom o inflaciji, Federal Reserve ostala zavezana znižanju obrestnih mer, kar je vplivalo na pričakovanja trga in okrepilo privlačnost zlata kot naložbe. Podobno je v Evropi Bank of England zadržala svoje obrestne mere nespremenjene, kar kaže na splošno nagnjenost k zniževanju obrestnih mer, kar dodatno spodbuja naložbe v zlato.

Kitajska in Indija, imata kot dve največji porabnici zlata, predvsem v obliki nakita, pomembno vlogo pri podpiranju visokih cen zlata. Ljudska banka Kitajske je leta 2023 povečala svoje zlate rezerve za 225 ton, medtem ko je povpraševanje po zlatem nakitu v Indiji doseglo 562,3 ton, kar potrjuje trden temelj povpraševanja po zlatu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels