Ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega bencina nižji za dobrih 10 centov na liter.

Ob polnoči sta se znova spremenili novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa. Ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu se še naprej oblikujeta prosto na trgu.

Cene

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 19. julija do vključno ponedeljka, 1. avgusta 2022, znašali 1,700 evra za liter dizelskega goriv. 1,620 evra bo treba odšteti za liter NMB-95. Obe pogonski gorivi bosta dobrih 10 centov na litercenejši v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev. Marže so omejene na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter NMB-95. 

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Premier Golob je regulacijo takrat pojasnil z besedami: “Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime.«…več tukaj.

Vir: MGRT RS Foto: Petrol