Center Rog: Predsednica republike kritizira uporabo policijske sile

V četrtek se je pred otvoritvijo prenovljenega Centra Rog odvijalo napeto dogajanje, ki je bilo zaznamovano z močnimi protesti tako imenovanih neuporabnikov Roga. V odzivu na ta dogodek se je oglasila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Iz kabineta predsednice so sporočili, da predsednica Pirc Musar kritizira uporabo policijskih pooblastil ob otvoritvi Centra Rog in ocenjuje, da načelo sorazmernosti ni bilo ustrezno upoštevano. “Javen izraz nasprotovanja je legitimno dejanje vsakega posameznika,” je poudarila predsednica, obenem pa izrazila nestrinjanje s poškodovanjem premoženja, saj meni, da tovrstna dejanja mečejo senco na legitimnost sporočila protestnikov družbi.

Pirc Musar je pozvala k vsakokratni zakoniti in sorazmerni uporabi policijskih pooblastil ter k spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva pri obravnavi legitimnih protestov.

Protesti ob otvoritvi prenovljenega Centra Rog so se sprva odvijali mirno, nato pa je situacija eskalirala. Protestniki so želeli vstopiti v poslopje novega centra, kar so jim sprva preprečili varnostniki, nato pa je posegla policija specialne enote. Protestniki so policiji očitali prekomerno uporabo sile, ki naj bi rezultirala v poškodbah in aretacijah mirnih protestnikov. Po njihovih besedah je policija uporabila solzivec in gumijevke ter dva protestnika potisnila na tla s ščiti in gumijevkami.

vir

Foto: STA

Portal24