person holding syringe and vaccine bottle
Cepivo proti raku morda na voljo do leta 2030

Ustanovitelja  BioNTecha in glavni osebi Pfizerjevega cepiva proti koronavirusu, Ugur Sahin in Özlem Türeci, pravita, da bi lahko bilo cepivo proti raku na voljo do leta 2030.

Čeprav znanstveniki niso prepričani glede uporabe izraza “zdravilo”, bi lahko imelo cepivo proti raku, potencial za znatno zdravljenje rakavih celic in boj proti njim. Omenjeno cepivo je v razvoju, poroča Sky News.

Profesor Ugur Sahin in Özlem Türeci sta našla nove načine za zdravljenje raka. Slednje pripisujeta svojemu prejšnjemu delu na cepivu proti covidu. Ekipa, je uspešno pomagala pri razvoju Pfizerjevega cepiva se po napredku pri uporabi tehnologije mRNA vrača k delu z rakom.

Tipična cepiva vsebujejo majhen del virusa, ki se uporablja za imunizacijo. Medtem mRNA posebej uporablja samo genetsko kodo virusa.

“Kar smo desetletja razvijali za razvoj cepiva proti raku, je bil veter v hrbet razvoju cepiva proti covidu-19. Zdaj se z znanjem in izkušnjami, ki smo jih dobili pri razvoju cepiva proti covidu-19 vračamo k našemu delu v boju proti raku,” je dejal Türeci.

Foto: Pexels