Česen – aromatična rastlina s številnimi zdravilnimi lastnostmi

ByAna Koren

15. aprila, 2023

Česen – rastlina s številnimi zdravilnimi lastnostmi

Česen (Allium sativum) je rastlina iz družine čebulnic, ki je znana po svojem značilnem okusu in vonju ter številnih zdravilnih lastnostih. Česen je v različnih kulturah po celem svetu že tisočletja uporabljen kot hrana in zdravilo.

Nekaj ključnih informacij o česnu:

Okus in vonj: Česen ima značilen oster in pekoč okus ter močan vonj, ki izhaja iz žveplovih spojin, zlasti alicina.

Hranilna vrednost: Česen je nizek v kalorijah, vendar bogat z vitamini in minerali, kot so vitamin B6, vitamin C, mangan, selen in žveplo. Vsebuje tudi alicin, žveplovo spojino, ki je odgovorna za mnoge zdravstvene uporabe česna.

Zdravstvene koristi: Česen je znan po svojih potencialnih zdravstvenih koristih. Med najbolj pogostimi koristmi je njegov potencial za zniževanje krvnega tlaka, znižanje ravni holesterola, izboljšanje imunskega sistema, zmanjšanje tveganja za določene vrste raka in izboljšanje zdravja srca.

Uporaba v kulinariki: Česen se široko uporablja v kulinariki po vsem svetu. Uporablja se kot okusna začimba v številnih jedeh, kot so omake, juhe, mesne jedi, zelene jedi in kruh. Lahko se uporablja svež, posušen, zmlet ali v obliki česnega prahu ali paste.

Oblike uporabe: Česen je na voljo v različnih oblikah, vključno s svežim česnom, posušenim česnom, česnovim prahom, česnovimi tabletami in česnovimi dodatki v obliki kapsul ali olja.

Previdnostni ukrepi: Čeprav ima česen manj zdravstvenih koristi, lahko v velikih količinah ali pri nekaterih posameznikih povzroči prebavne težave, alergijske reakcije ali interakcije z nekaterimi zdravili. Zato je vedno priporočljivo, da se pred uporabo česna kot zdravila posvetujete z zdravnikom. Še posebej, če jemljete zdravila ali imate zdravstvene težave.

Kako z njim ravnamo na vrtu

Jesensko sajenje: Jesensko sajenje se običajno opravi približno 4-6 dni pred pričakovanim datumom prvega zmrzali. To česnu omogoči, da vzpostavi koreninski sistem pred zimo in zagotovi zgodnji začetek rasti spomladi. Jesensko sajenje je običajno bolj primerno za podnebje z zmernimi zimami, kjer zemlja ne zamrzne globoko.

Pomladansko sajenje: Pomladansko sajenje česna se običajno izvaja takoj, ko je tla dovolj odtaljena in temperatura zraka dovolj visoka za začetek rasti česna. Pomladansko sajenje je bolj primerno za podnebje s hladnimi zimami, kjer tla zamrznejo globoko in jesensko sajenje ni mogoče.

Pri pomladanskem sajenju se postopek česna in oskrbe običajno izvede enako kot pri jesenskem sajenju.

Pomladansko sajenje česna lahko omogoči kasnejšo žetev, saj se česen običajno posadi v zgodnji pomladi in dozori pozneje poleti.

Izbor sort: Obstaja veliko različnih sort česna, ki se razlikujejo glede na okus, velikost glavice, barvo lupine in čas zorenja. Izbor sorte je odvisen od vaših preferenc in lokalnih podnebnih pogojev.

Priprava tal: Pred sajenjem.

Sajenje: Pri sajenju česna se ločijo stroki česna iz glave.

Skrb za česen: Po sajenju ga je potrebno redno zalivanje, zlasti v sušnih obdobjih. Tudi pletje in odstranjevanje plevela je pomembno. Česen ob pletju dobi dovolj prostora in hranil za rast. Dodajanje dodatnega gnojenja med rastnim obdobjem.

Kdaj česen spravimo?

Čas spravila česna je odvisen od vrste česna, sorte, podnebnih pogojev in želenega okusa. Običajno se pobere, ko so listi rumeni in začnejo veneti, kar običajno nastopi po približno 4-6 tednih, ko so listi zrasli do višine približno 30-45 cm. To obdobje lahko variira glede na sorte in podnebne razmere.

Listi se lahko zvijajo ali se vlečejo nazaj, kar kaže na zrelost česna. V tem času je česen običajno dovolj razvit in ima polno oblikovane stroke, ki so obloženi z zaščitno zunanjimi lupinami.

Pri spravilu česna previdnost pri pobiranju iz tal s pomočjo vrtnega vilic ali lopate, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo strokov. Po izkopu česen nežno očistimo od prsti in odstranimo večji del listov, pustimo pa zgornji list in korenine, da se česen lahko suši.

Nato česen obesimo ali položimo na dobro prezračenem mestu, da se posuši in strdi.

Foto: Freepik