Češka je povečala uvoz ruske nafte

Češka je povečala uvoz ruske nafte. Surova nafta iz Rusije je v prvi polovici leta predstavljala več kot polovico češkega uvoza, je danes sporočil češki državni operater naftovoda MERO. Ruska nafta je predstavljala 65 odstotkov uvoza s 56 odstotkov v celotnem letu 2022 in 49 odstotkov v letu 2021. Češka nafto uvaža po naftovodu Družba skozi Ukrajino in po naftovodu IKL, ki je povezan z nemškim naftovodom TAL.

“V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bil delež uvoza nafte iz Rusije (preko naftovoda Družba) od 65 do 35 odstotkov v primerjavi z (deležem) uvoza iz drugih držav (preko naftovoda IKL),” so sporočili iz MERO. Glavna stranka MERO je ORLEN Unipetrol, podružnica poljskega PKN ORLEN, ki ima rafineriji v Litvinovem in Kralupyju na Češkem. Čehi rusko nafto uvažajo po naftovodih zaradi izvzetja iz sankcij EU, ki so si ga zagotovili, saj po alternativni poti naftovoda IKL in TAL ne morejo pokriti potreb okoli sedmih milijonov metričnih ton nafte na leto. MERO je začel delati na TAL, ki naj bi jim konec leta 2024 in v začetku leta 2025 omogočil zamenjavo Rusije z drugimi dobavitelji.

Brez komentarja

V ORLEN Unipetrol povečanega deleža ruske nafte niso želeli komentirati, povedali so le, da poslujejo v skladu z vsemi predpisi. Poudarili so, da se rafinerija v Litvinovem, ki predeluje rusko nafto in ima letno zmogljivost 5,4 milijona ton. TAL po zaključku del na cevovodu pripravlja na predelavo drugih mešanic.


“Oktobra bomo v rafineriji v Litvinovem izvedli poskusni test, ki bo trajal približno mesec dni. Tehnologijo proizvodnje bomo testirali s predelavo samo nafte, ki ni iz Rusije,” so sporočili iz ORLEN Unipetrola.
Testirali bodo predelavo surove nafte z Bližnjega vzhoda ter iz Južne Amerike in Severnega morja, so navedli. Tehnološke spremembe bodo uvedli aprila prihodnje leto, v času prekinitve proizvodnje. Poleg splošnega vzdrževanja in modernizacije, ki jo izvajamo približno vsaka štiri leta, bomo izvedli tudi tehnološke spremembe, da bi rafineriji Litvinovo omogočili prehod na surovo nafto, ki po širitvi zmogljivosti ne bo prihajala iz ruskega cevovoda TAL,” navaja družba.


Ministrstvo za industrijo in trgovino se ni takoj odzvalo na Reutersovo prošnjo za komentar informacij.

Foto: Pexels

Portal24