Češka razglasila epidemijo oslovskega kašlja, porast okužb tudi v Sloveniji

Bolniška postelja [Foto: Freepik]

Češka razglasila epidemijo oslovskega kašlja, porast okužb tudi v Sloveniji

Češke zdravstvene oblasti so nedavno razglasile epidemijo oslovskega kašlja, saj je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni število primerov te nalezljive bolezni največje v zadnjih šestih desetletjih. “Od novega leta smo zabeležili do 9000 primerov, predvsem med najstniki,” je povedala Anita Gregorec Sedlaček iz Prage. Dodala je, da so beležili tudi tri smrtne primere, ki so bili sicer obremenjeni še z drugimi boleznimi.

Slovenija prav tako beleži znaten porast primerov, s skupno 950 potrjenimi primeri samo letos. Največ okužb je registriranih pri dojenčkih in mladostnikih, z izbruhi, ki posebej prizadenejo šolsko okolje. “Letos smo doslej potrdili izbruhe v najmanj sedmih osnovnih in srednjih šolah v mariborski regiji,” je povedal Zoran Simonović, predstojnik mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na Češkem je trenutno pomanjkanje cepiva, kar je privedlo do tega, da imajo prednost pri cepljenju nosečnice in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. “Glede na to, da ena bolna oseba lahko okuži do 18 ljudi, je zadostna precepljenost nujna,” opozarjajo zdravstveni strokovnjaki.

Pozivi k večji precepljenosti

Ob svetovnem tednu cepljenja strokovnjaki poudarjajo pomen cepljenja, saj je opažen upad števila cepljenih otrok in mladostnikov, kar je ponovno pripeljalo do pojava ošpic in drugih nalezljivih bolezni. Zdravstveni organi v Sloveniji in na Češkem se zato zavzemajo za obsežne informacijske kampanje in izobraževalne programe za javnost, s ciljem zvišanja stopnje precepljenosti in preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni.

V Mariboru, kjer je situacija še posebej resna, so na osnovni šoli Martina Konšaka sprejeti strogi preventivni ukrepi. Ravnateljica Jasmina Voršič poudarja, da “intenzivno izvajamo preventivne ukrepe, ki nam jih je podal NIJZ,” vključno z navodili za učence, njihove starše in zaposlene.

Epidemija oslovskega kašlja postavlja poudarek na nujnost skupnih prizadevanj in sodelovanja med državami, zdravstvenimi institucijami in posamezniki, da se zagotovi zdravje in varnost celotne populacije.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik