Češnje – od drevesa do sladice

ByAna Koren

29. aprila, 2023
Češnje[Foto: Pexels]

Češnje – od drevesa do sladice

Češnje so sladke rdeče ali temno rdeče jagode, ki rastejo na drevesih iz rodu Prunus. Drevesa so običajno velika, visoka do 10 metrov in imajo okroglo krošnjo. Češnje so zelo priljubljeno sadje.

Rastejo po vsem svetu, vendar so najbolj znane češnje iz Evrope, Amerike in Azije. V Evropi so najbolj znane sorte češenj iz regije Trentino Alto-Adige v Italiji in iz regije Rhineland-Pfalz na Nemčiji. V Ameriki so najbolj razširjene v ZDA, kjer so najbolj priljubljene sorte Bing, Lambert in Rainier. V Aziji so češnje najbolj znane na Japonskem, kjer je tako zelo pomemben del japonske kulture.

Mogoče jih je gojiti na različnih vrstah zemlje, vendar najbolje uspevajo na ilovnatih tleh. Potrebujejo sončno lego in dobro odcedno tla. Češnje se običajno razmnožujejo s cepljenjem na podlagi drugih rastlin iz iste družine Prunus, kot so slive ali marelice.

Pri gojenju češenj je pomembno, da rastline redno zalivamo, še posebej v obdobjih suše, in da jih gnojimo s hranili. Potrebno je tudi redno obrezovanje, da se ohrani pravilna oblika dreves in spodbudi rast novih vej.

Zrele češnje običajno obiramo v poletnih mesecih, od konca maja do začetka avgusta, odvisno od sorte in kraja gojenja.

Kako plodove porabimo v kulinariki?

Češnje so zelo vsestransko sadje in jih lahko uporabimo na različne načine. Nekateri najpogostejši načini uporabe češenj v kulinariki so:

Sveže: Najbolj preprost način za uživanje češenj je, da jih pojemo sveže, kar je tudi najboljši način, da ohranimo njihov sladek in osvežujoč okus.

Sladice: So odličen dodatek k različnim sladicam, kot so torte, pite, sufleji in kreme. Priporočamo, da uporabite sveže češnje ali pa jih uporabite kot polnilo v nadevu.

Marmelada in džem: Češnje so lahko tudi odlične sestavine za pripravo marmelade ali džema. S pravilno pripravo lahko ohranite okus in hranilne vrednosti češenj.

Smoothiji: So odlične sestavine za pripravo smoothijev. Naredite jih lahko v kombinaciji z drugimi sadjem, kot so banane, jagode ali borovnice.

Solate: Uporabijo se lahko uporabijo tudi v solatah, kjer dodamo sladek okus in svežino. Priporočamo, da jih uporabljamo v kombinaciji z drugimi sadjem ali zelenjavo.

Omaka: Uporabite tudi za pripravo različnih omakov, kot so BBQ, čili ali sadne omake.

Na splošno, češnje tako odlično sadje, ki lahko popestrijo in obogatijo različne jedi, ne glede na to, ali so sladke ali slane.

Foto: Pexels