Četrtina slovenskih sodnikov zahteva odpravo neustavnosti pri svojih plačah

ByAna Koren

30. septembra, 2023 , , ,
Sodišče [Foto: Pexels]

Četrtina slovenskih sodnikov zahteva odpravo neustavnosti pri svojih plačah

Sodniki so na vrsto vodilnih institucij države, med drugim na urad predsednice države, Državni zbor (DZ), Državni svet (DS), kabinet predsednika vlade, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, Sodni svet, sodniško društvo ter vrhovno sodišče, naslovili zahtevo za odpravo neustavnosti pri njihovih plačah.

Zahtevo je podprlo 210 sodnic in sodnikov, kar predstavlja približno četrtino vseh sodnikov v Sloveniji, glede na to, da je bilo konec leta 2022 registriranih 878 sodnikov. Identitete podpisnikov ostajajo zaenkrat anonimne, saj so shranjene na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Iz poslanih zahtev je jasno, da se sodniki ne strinjajo z dogovorom, ki so ga njihovi predstavniki sklenili sredi prejšnjega leta. Ta dogovor, ki je bil sklenjen med sodniki, tožilci in vlado, je predmet kritike, saj po mnenju sodnikov ni prinesel rešitve za neustavno stanje glede njihovih plač, ki traja že 15 let. Očitajo tudi odločevalcem, da so prvič v zgodovini samostojne Slovenije napovedali, da ne bodo upoštevali ustavne odločbe. Sodni svet vztraja pri uresničitvi te junijke ustavne odločbe.

Na ministrstvu za javno upravo so odgovorili na sodniške zahteve s sporočilom, da je predsednik vlade na to temo že odgovoril prejšnji ponedeljek. Poudarjajo, da bodo plače sodne veje oblasti, enako kot vse druge plače javnih uslužbencev, določene v novem skupnem zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. Kljub temu bo zakon začel veljati z zamudo, in sicer 1. januarja 2025, kar pripisujejo sanaciji škode po nedavnih poplavah.

vir Foto: Pexels

Portal24