Chanel predstavil svoj najbolj razkošen nakit v zadnjih 90 letih

ByAnja Kadič

11. novembra, 2022 ,
Chanel predstavil svoj najbolj razkošen nakit v zadnjih 90 letih

Ko Phoebe Bridgers govori o luni, ponavadi poje skupini solznih oboževalcev, ki izgovarjajo besede njene pesmi Moon Song. Prejšnji teden pa je lahko govorila o astronomiji v kontekstu, ki ni boleč za srce. Nosila je Chanelov nakit, ki so ga navdihnile zvezde.

Na odru v Los Angelesu je pod polmesecem predstavila skupino Yeah Yeah Yeahs, ki je nastopila za Chanelove goste na večerji ob predstavitvi kolekcije nakita kolekcije letnik 1932.

Kolekcija iz leta 1932

Minilo je že 90 let, odkar je Gabrielle Chanel oblikovala Bijoux de Diamants, prvo kolekcijo visokega nakita v zgodovini.

Nastala je tri leta po črnem četrtku, ki je svet pahnil v veliko gospodarsko krizo. Chanel je bila odločena, da bo ustvarila nekaj, kar bo sijalo v vsem tem nemiru.

50-delna kolekcija je bila izdelana iz belih in rumenih diamantov, vdelanih v platino in rumeno zlato. 22 kosov so navdihnila določena ozvezdja. “Nič ne more biti boljšega za pozabljanje na krizo kot uživanje v čudovitih novih stvareh,” je dejala o kolekciji.

Zato se zdi primerno, da se leta 2022, skoraj tri leta po tem, ko se je ves svet ustavil zaradi pandemije, modna hiša odzove z nečim prav tako razkošnim.

Komet, luna in sonce

Tako kot prvotna kolekcija Bijoux de Diamants je tudi dizajn iz leta 1932 usklajen s tremi simboli: kometom, luno in soncem.

Na Chanelovi črni preprogi je Rogers omenil, da čuti sorodnost z Gabrielle zaradi njene naklonjenosti vesolju. “Vesolje je nekaj, kar je vedno odmevalo v meni. Poleg tega je zelo očitno in prisotno v mojem glasbenem delu.”

Whitney Peak iz serije Gossip Girl je dejala, da se je zaradi kolekcije počutila kot superzvezdnica. Za tem se je tudi rahlo pošalila: “Počutim se, kot da je ne bi smela nositi, tako je lepa!”. Z roko je takoj okoli vratu stisnila ogrlico Comète Couture iz leta 1932 iz 18-karatnega zlata in diamantov.

Ogrlica Allure Céleste

V kolekciji je 77 kosov, njen zaščitni znak pa je ogrlica Allure Céleste z okroglo brušenimi diamanti, ovalnim safirjem temno modre barve in težo 55,5 karata. Izjemna je njena zmožnost preoblikovanja. Aureole se ločijo in postanejo broške, osrednja vrsta diamantov pa postane zapestnica, ki ogrlico spremeni v krajšo različico. Tudi še trinajst drugih kosov iz kolekcije 1932 se lahko preoblikuje na podoben način, tako da si lahko uporabnik okoli zapestja in vratu ustvari nova diamantna ozvezdja.