Charles Michel: Države EU, ki so pripravljene priznati državo Palestino, bi morale delovati skupaj

Charles Michel [Foto: Wikimedia/Tiskovna služba predsednika Ruske federacije]

Charles Michel: Države EU, ki so pripravljene priznati državo Palestino, bi morale delovati skupaj

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je dejal, da bi morale države Evropske unije, ki so pripravljene priznati državo Palestino, delovati skupaj, da bi “sprožile pomemben napredek” pri izgradnji miru v regiji, ki jo je zajela vojna. Poteza, ki je dobila podporo držav, kot so Španija, Irska, Slovenija in Malta, bi lahko, po Michelovih besedah, prinesla “pomemben napredek” v prizadevanjih za mir v regiji.

Devet držav članic EU, vključno z Bolgarijo, Češko, Romunijo in Švedsko, uradno priznava pravico Palestincev do lastne državnosti. Evropska unija kot celota pa podpira ustanovitev palestinske države kot del rešitve dveh držav, mednarodno sprejetega predloga za mir. Michel predlaga, da bi EU lahko uporabila obstoječe “orodje”, kot je pridružitveni sporazum z Izraelom, za zagotavljanje spoštovanja mednarodnih pravnih norm. Sporazum med EU in Izraelom, ki krepi trgovske in institucionalne vezi, vključuje člen, ki nalaga spoštovanje človekovih pravic kot zavezujočo obveznost obeh strani.

Prizadevanja za pregled sporazuma glede na izraelske kršitve človekovih pravic v Gazi, ki sta jih podprli Irska in Španija, niso dobila soglasne podpore vseh 27 držav članic. Vendar Michel poudarja, da ima Evropska komisija odgovornost oceniti spoštovanje pravnih norm in lahko predlaga ustrezne ukrepe.

Na mednarodnem prizorišču se krepi tudi pritisk na ZDA in Nemčijo, naj prekineta prodajo orožja Izraelu, ki se uporablja v konfliktu v Gazi. Posebna poročevalka ZN za Palestino, Francesca Albanese, je za Euronews povedala, da bi morala EU prekiniti trgovske vezi z Izraelom, da bi preprečila nadaljevanje vojnih zločinov v regiji.

Španija vodi prizadevanja za priznanje palestinske države

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozval k usklajenemu priznanju Palestine. Priznanje bi vključevalo Zahodni breg, Gazo in vzhodni Jeruzalem. Dodatno podporo je izrazila Belgija, ki se pridružuje skupini držav, pripravljenih priznati palestinsko suverenost.

Premier Španije, Pedro Sánchez, je napovedal, da bo Španija priznala palestinsko državo do julija, kar je del širših prizadevanj za zaostritev EU stališč do Izraela. Sánchez bo pred zasedanjem vseh 27 voditeljev EU naslednjo sredo v Bruslju razpravljal o razmerah v Gazi in palestinskem priznanju z voditelji Norveške, Irske, Portugalske, Slovenije in Belgije.

Kljub temu so stališča v EU glede konflikta na Bližnjem vzhodu precej raznolika. EU si prizadeva igrati osrednjo vlogo v prihodnjih pogajanjih med Izraelom in Palestino, vključno z načrtovanjem morebitnega mirovnega procesa. Michel je priznal, da je EU potrebovala preveč časa za oblikovanje skupnega poziva k prekinitvi ognja, a je optimističen, da bodo ustrezni pogoji kmalu omogočili usklajevanje stališč za formalno priznanje palestinske državnosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Tiskovna služba predsednika Ruske federacije