Charlie Hebdo objavil karikature ajatole Hameneja

ByAna Koren

6. januarja, 2023 , ,

Charlie Hebdo objavil karikature ajatole Hameneja, Iran zaprl francoski inštitut

Iranske oblasti so zaprle Francoski inštitut v Teheranu, ker je francoska satirična revija Charlie Hebdo objavila karikature vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja, je danes sporočilo iransko zunanje ministrstvo.

Iranske oblasti so karikature obsodile kot “žalitev simbolov suverenosti in nacionalnih vrednot”.

Teheran je v sredo opozoril, da bo to imelo posledice, in zunanje ministrstvo je francoskega veleposlanika poklicalo na razgovor.

Charlie Hebdo se pogosto norčuje iz iranskih politikov in so ga iranske oblasti sankcionirale.

Revija je včeraj objavila serijo karikatur za svoj mednarodni natečaj #MullahsGetOut. Eden prikazuje Khameneija, ki se poskuša z zanko rešiti iz morja krvi.

Francoski minister: Imamo svobodo medijev

“V Franciji obstaja svoboda medijev, za razliko od tega, kar se dogaja v Iranu,” je dejala francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. Bogokletje v francoski zakonodaji ne obstaja, je dodala ministrica. 

Z ministrstva so sporočili, da o zaprtju inštituta še niso uradno obveščeni, češ da bi bilo to obžalovanja vredno. 

Odnosi med Iranom in evropskimi državami so se poslabšali, odkar so sredi septembra v Iranu izbruhnili množični protesti zaradi smrti Iranke kurdskega porekla v policijskem pridržanju, ker ni bila primerno oblečena.

Vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Neuralink Elona Muska, podjetje za medicinske pripomočke, preiskujejo zaradi možnih kršitev glede počutja živali. Pritožbe osebja pravijo, da se s testiranjem na živalih v podjetju hiti, kar povzroča nepotrebno trpljenje in smrti. Poginilo naj bi 15 od 23 opic , ki so jim namestili vsadke... več tukaj.